Криптоизмамите достигат рекорден размер през 2021 г.

1045
Криптоизмамите достигат рекорден размер през 2021 г.

© Pixabay

Измамите с криптовалути достигат рекорден размер от 14 милиарда долара през 2021 г.

До голяма степен това се дължи на възхода на платформите за децентрализирано финансиране (DeFi), показват данните на платформата Chainalysis, цитирани от CNBC.

Загубите от престъпления, свързани с криптовалута, нарастват със 79% на годишна база.

Измамите са най-често срещаната форма на престъпление, базирано на криптовалути, през 2021 г., последвани от кражбите, повечето от които са се случили чрез "хакване" на бизнеси с криптовалути. Според експертите на Chainalysis DeFi заема голям дял и в двете категории, което е поредното предупреждение за участниците в този нововъзникващ сегмент на крипто индустрията.


„DeFi е една от най-вълнуващите области на по-широката криптовалутна екосистема, която предоставя огромни възможности както за предприемачите, така и за потребителите на криптовалута. Но е малко вероятно DeFi да реализира пълния си потенциал, ако същата децентрализация, която го прави толкова динамичен, позволява извършването на широко разпространени измами и кражби“, пише Chainalysis в годишния си доклад за крипто престъпленията.

Децентрализираното финансиране, или DeFi, е бързо развиващ се сектор на крипто пазара, който има за цел да отстрани посредниците, като банките, от традиционните финансови транзакции, включително и в кредитирането

С DeFi банките и адвокатите са заменени от програмируема част от кода, наречена интелигентен договор. Този договор е записан в публичен блокчейн регистър (например Ethereum или Solana) и се изпълнява, когато са изпълнени определени условия, отменяйки необходимостта от централен посредник.

Все повече държави забраняват или ограничават търговията с криптовалути По данни на Конгреса на САЩ, цитирани от електронното издание Coin Telegraph, страните, в които важи пълна забрана за притежание и търговия с криптовалути, са общо 9 през 2021 г., а тези, в които има наложена частична забрана, са 42

Обемът на трансакциите в DeFi сегмента е нараснал десетократно през 2021 г., според данните на Chainalysis. Впечатляващата възвръщаемост на децентрализираните токени, като Shiba Inu, също предизвика истинска еуфория сред пазарните участници

Но има и много "червени лампички", когато става въпрос за процесите в тази зараждаща се крипто екосистема.

Един от проблемите с DeFi, според Ким Грауер от Chainalysis, е, че много от новите протоколи, които се стартират, имат уязвими места в кода, които хакерите могат да използват. 21% от всички хакове през 2021 г. са се възползвали именно от подобни софтуерни недостатъци.

Кражбите на криптовалути нарастват с 516% спрямо 2020 г. до 3.2 милиарда долара. От този общ брой 72% от откраднатите средства са взети от DeFi протоколи.

Загубите от измами с дигитални валути пък бележат ръст от 82% на годишна база до 7.8 милиарда долара. Над 2.8 милиарда долара от тази сума идват от сравнително нов, но много популярен тип схема, известна като „издърпване на килими“, в която разработчиците изграждат нещо, което изглежда като легитимен проект за криптовалута, но в крайна сметка, взимат парите на инвеститорите и просто изчезват.

Престъпленията, свързани с криптовалути, може и да са на рекордно високо ниво като абсолютна стойност, но експертите отбелязват, че ръстът на законното използване на криптовалута далеч изпреварва ръста на престъпната употреба.

Трансакциите, включващи незаконни практики, заемат рекордно нисък дял от само 0.15% в общия оборот на търговията с криптовалута през 2021 г., който възлиза на 15.8 трилиона долара.

С колко поскъпнаха основните криптовалути през 2021 година?Биткойнът добави малко над 60% към стойността си през 2021 г.

Изследователската платформа Chainalysis идентифицира незаконните средства въз основа на връзката им с потвърдена престъпна дейност. Например, средствата се считат за незаконни, ако бъдат изпратени към или от пазар в т. нар. Dark web или е известно, че са откраднати при хакване.

„Престъпността става все по-малка и по-малка част от екосистемата на криптовалутите“, пише още в анализа. Изследователите обясняват ограничения растеж на крипто-базираната престъпност с развиващия се набор от инструменти на правоприлагащите органи, както и с прозрачността на блокчейн технологиите.

За разлика от парите в брой и останалите традиционни финансови трансфери, всяка крипто трансакция се записва в публичнен регистър и с правилните инструменти.

„Властите постигнаха изключително голям успех в използването на прозрачността на блокчейните, за да разследват и спират незаконната дейност“, казват още от Chainalysis.

През ноември, например, американската Агенция за разследване на финансови престъпления заяви, че е конфискувала криптовалута на стойност над 3.5 милиарда долара през 2021 г. Това са 93% от всички средства, конфискувани от отдела.

Сред успехите на правоприлагащите органи през 2021 г. се включва и конфискуването на 56 милиона долара от Министерството на правосъдието при разследване на измама с криптовалута, 2.3 милиона долара, иззети от групата за откуп, стояща зад атаката Colonial Pipeline, както и неразкрита сума, задържана от Националното бюро за борба с тероризма на Израел по дело, свързано с финансиране на терористични организации.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg