Купуваме и продаваме биткойни от автомати в мола

488
Купуваме и продаваме биткойни от автомати в мола

© Pixabay

Автомати за биткойн улесняват потребителите, които желаят да закупят дадено количество от дигиталната валута.

Машините наподобяват банкови ATM-и, като могат да се намерят в молове, търговски центрове и на други публични места.

Транзакцията отнема минути, а инструкциите за това как да се осъществи тя се получават на място от всеки потребител, посочва вестник Монитор.


Всъщност, автоматите дават възможност за обмен с биткойн или друга дигитална валута, в зависимост от това кой е операторът на машината.

Тук се включват етериум, литкойн, монеро и други е-валути. Вариантите са няколко - конвертирането на физически пари в криптовалута или обръщането на е-валутата във физически пари.

Подобно на тегленето на пари от банкомат, първата крачка е потребителят да посочи каква сума или какво количество желае да вземе. След като въведе стойността, машината изчислява дали сумата е налична и тогава продължава с транзакцията.

На екрана се изписва какво количество биткойн или друга валута трябва да се изпрати, за да се вземат физическите пари. След като изпрати сумата, потребителят получава SMS, че транзакцията е извършена и автоматът дава парите. Важно е да се отбележи, че самият автомат не пази криптовалути.

Реално той ги обменя чрез дигитални портфейли, като в сайта на оператора е посочено с кои портфейли работи. Ако нямаме инсталиран портфейл на телефона, машината помага при целия процес на сваляне, като дава инструкции, след което продължава с транзакцията.

При закупуване на биткойн автоматът сканира дигиталния ни ключ, който е уникален за нашата сметка с биткойн и показва къде да се вкарат банкнотите. При изпращане на пари към машината на екрана се изписва какъв е еквавилентът на сумата в дадената е-валута.

Когато вкараме физически пари, за да получим дигитални такива, то машината проверява истинността на банкнотите, дали не са увредени и негодни за използване.

Предимствата на това да се купуват дигитални валути по този начин или да се взимат физически пари от подобни автомати не са малко. Така се спестяват време, усилия, както и някои други разходи, които иначе бихме направили.

Това са, например, банковите такси, които обикновено плащаме при теглене на суми от банкомат - те варират на база това дали използваме автомат на нашата банка или на чужда. Тук отново има такса, която обаче е значително по-ниска.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg