Може ли Bitcoin да достигне 1 млн. долара за 90 дни?

2313
Може ли Bitcoin да достигне 1 млн. долара за 90 дни?

© Unsplash

В рамките на тази година Bitcoin отбеляза ръст от близо 70%, а CNBC посочва, че хората от индустрията остават оптимистично настроени, поне за краткосрочното бъдеще на криптовалутата. 
 
Те дори очакват тя да достигне нови върхове през тази година.  
 
До момента Bitcoin достигна историческия си връх от 68 990,90 долара през ноември 2021 г. Оттогава насам цената на виртуалната валута е спаднала с около 60%, но Маршал Биърд, главен стратегически директор на американската криптоборса Gemini, е категоричен, че тя може да достигне до 100 000 долара в рамките на 2023 г. 
 
По думите му веднъж достигне ли до предишния си рекорден връх, "не е нужно много стойността му да достигне 100 000 долара”. За да се случи това най-голямата криптовалута в света трябва да скочи с около 270%.  
 
Тези прогнози, посочва CNBC, бележат първите оптимистични нотки в криптоиндустрията след миналогодишния ѝ крах. За сравнение, мненията, събрани от ръководители на сектора през януари, описват 2023 като “година на предпазливостта”. 
 
Част от положителните оценки по отношение на Bitcoin се дължат до голяма степен на начина, по който активът се представя по време на сътресенията в американската банкова система, предизвикани от срива на Silicon Valley Bank, Silvergate Capital и Signature Bank. 
 
В тази среда, вместо да се срине Bitcoin се повиши, като според неговите привърженици това е доказателство, че криптовалутата е реална алтернатива на традиционните банкови активи, в която хората могат да инвестират безопасно парите си.  
 
В продължение на много години привържениците на Bitcoin твърдят, че криптовалутата може да играе ролята на "цифрово злато" - сигурен актив, който дава на инвеститорите защита срещу инфлация, и подходяща инвестиция по време на сътресения. Но волатилният му характер не позволи това мнение да се наложи, посочва CNBC.    
 
Остава да видим дали в новата среда тази теза ще се докаже. 
 
Залог за 1 млн. долара 
 
Дискусиите за това докъде може да стигне цената на Bitcoin през тази година се засили, след като Баладжи Сринивасан, инвеститор и бивш технологичен ръководител в Coinbase, заложи 2 млн. долара на 17 март на това, че Bitcoin ще струва 1 млн. долара или повече след 90 дни, припомня CNBC.  
 
Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания


Залогът е направен в отговор на потребител на Twitter, който заявява, че ще заложи 1 млн. долара на това, че САЩ няма да навлязат в хиперинфлация. 

Сринивасан твърди, че "светът се преориентира към Bitcoin като цифрово злато", тъй като хиперинфлацията започва да ерозира стойността на американския долар. Това, според него, мотивира държавите, физическите лица и компаниите да започнат да купуват големи количества от най-доказаната криптовалута.   
 
Цена от 1 млн. долара за Bitcoin би представлявала приблизително 3600% увеличение спрямо настоящата цена на цифровата валута. 
 
Тази прогноза обаче предизвиква усмивки у анализаторите. Маршал Биърд от Gemini е един от тях, като, по думите му, "вероятно има свят, в който Bitcoin да достигне един милион долара", но не и за 90 дни. 
 
"Мисля, че за да стане Bitcoin милион долара за 90 дни, в света трябва да се случат някакви откачени неща, които никой не иска", казва той пред CNBC, добавяйки, че подобна стойност е възможна най-рано след 10 години.  
 
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg