Надува ли се ICO балон?

7240
Надува ли се ICO балон?

© Flickr

Когато знаменитости, познати повече от риалити формати, а не поради постижения в света на финансите, започнат масово да рекламират дадена инвестиционна схема, значи спокойно можем да предположим, че става дума за балон.

Ситуацията изглежда точно такава, когато говорим за първичното публично предлагане на дигитални активи (ICO - Initial Coin Offering) – нов начин за набиране на инвестиции чрез криптовалути, пише Financial Times.

Звезди, сред които Парис Хилтън, актьора Джейми Фокс и боксьора Флойд Мейуедър, започнаха да рекламират чрез социалните мрежи една или друга ICO процедура.


Този метод за набиране на финансиране наподобява процедурите по първично предлагане на акции. Вместо ценни книжа обаче, компаниите пускат за продажба дигитални активи, които инвеститори закупуват чрез криптовалути.

Това обаче не ги прави акционери във фирмата, а по-скоро притежатели на актив, чиято цена се влияе от представянето на компанията или дава възможност за закупуване в бъдеще на дадена услуга или продукт. Също така, в някои случаи, тези активи могат да се търгуват и обръщат в реални пари.

Към края на октомври тази година реализираните ICO процедури наброяват 211 броя, като финансирането, което са набрали, възлиза на общо 3.5 млрд. долара, сочат данните на Coinschedule.

Възходът на тази инвестиционна схема демонстрира корелация с цената на биткойн, която скочи с над 700% от началото на годината, до ниво от около 8 200 долара.

Носител на Оскар рекламира ICOЗнаменитостите, които се асоциират с биткойн общността, стават все повече

Големите печалби, характеризиращи понастоящем пазара на криптовалути, привлича към ICO процедурите все повече ентусиасти, спекуланти, а вече и знаменитости. Навярно точно тази истерия започва да тревожи националните регулатори по света.

Проблемът идва от това, че регулаторите се съобразяват с нормативни рамки, изготвяни с години, докато тук става дума за пазар, чиято история се измерва в месеци. Така различните страни по света започнаха да предприемат разнозначен подход.

„Ситуацията е по-скоро бъркотия”, казва Симон Томс от правната фирма Allen & Overy, визирайки разнообразните похвати – от пълната забрана на ICO в Китай до отварянето към подобни форми за набиране на финансиране от страна на властите на британския остров Ман.

Така можем да подредим ситуацията по света в три основни групи, казва Кари Ларсен, адвокат в Reed Smith и бивш служител на щатския регулатор.

В първата група попадат страните, напълно забранили ICO, като Китай и Южна Корея и тези, наложили забрана на разплащанията с криптовалути, като Виетнам, което само по себе си спъва механизма на предлагане на дигитални активи.

В тази група могат да се поставят и страни, излъчващи смесени сигнали по темата, като Русия, където често властите говорят в позитивен тон за криптовалутите, но дават да се разбере, че те могат да виреят само под силен централизиран надзор – нещо, което предполага, че ICO схемите трудно биха оцелели на руска земя.

Във втората група поставяме юрисдикциите, които приемат ICO с отворени обятия, като Гибралтар, Кайманови острови, остров Мавриций и о. Ман. Едва ли е съвпадение, че тук говорим изцяло за класически офшорни зони, „които искат да продължат да са водещи дестинации” в това отношение, казва Ларсен.

Третата и последна група включва страните с развита икономика, които обикновено налагат много здрава и безкомпромисна регулация над финансовите пазари. Сред тях попадат държави, като САЩ, Великобритания, всички страни от Европейския съюз, Хонконг, Канада и Австралия.

Регулаторите в тези страни не прибягват до забрана на ICO, но следят ситуацията и се опитват да прилагат съществуващите закони, засягащи конвенционалните финансови пазари, като тези против прането на пари и прочее, като освен това често предупреждават потребителите за опасността от измами.

Ето как изглеждат и трите групи:

Пълна забрана: Китай, Южна Корея, Русия (няма официална забрана, но съществуващата регулация прави ICO трудно начинание)

Фенове на ICO: Гибралтар, остров Ман, Кайманови острови, Мавриций

Предпазливи: САЩ, Великобритания, Европейски съюз, Хонконг, Канада, Австралия, Сингапур, Швейцария

източник: coinschedule / financial times

Първите официално повдигнати обвинения за ICO измама се случиха в САЩ. Американската Комисия по ценни книжа и борси се сезира, след като 1/3 от финансирането, събрано от компания, наречена DAO, се изпари благодарение на хакерска атака.

Освен това властите предупредиха знаменитостите, които рекламират подобни инвестиционни схеми, че по този начин могат да нарушат правилата за борба с измамите. (публикацията на Флоид Мейуедър в Instagram, в която рекламира ICO, вече е изтрита - бел. ред.)

„Може да го наричате монета/койн или картоф, или както си искате, но това е него, което ще бъде следено от регулаторите”, казва Томс от Allen & Overy.

Флойд Мейуедър рекламира публично предлагане на дигитални активиБиткойн поскъпна с 1000 долара само за ден

Традиционно Великобритания не остава по-назад от САЩ - британските инвеститори вече бяха предупредени, че могат да изгубят всичко, което са вложили в ICO. Регулаторът на Острова също така посочи, че участието на известни личности в рекламата на подобни схеми, може да наруши традицията потребителите да се ползват от честна и пълна информация.

Страните, които условно попадат в третата група, засега нямат обща и последователна политика относно ICO.

Така например се смята, че Швейцария и Сингапур са отворени към тези инвестиционни схеми и скоро ще обявят политика в тяхна подкрепа. Ръководителят на сингапурския регулатор вече посочи, че иска да приветства „добрите” ICO-та, докато швейцарският кантон Цуг вече си спечели името „Крипто долина”.

Около 600 млн. долара са били набрани чрез ICO от компании, базирани в Швейцария през тази година, по данни на Forbes.

Вълка от Уолстрийт: ICO е измама, по-лоша от това, което правехДжордан Белфорт нарече ICO-ата „най-голямата измама някога“, която ще се „взриви в лицата на хората“

Въпреки всичко това, през последните седмици регулаторите в Сингапур и Швейцария започнаха да следват примера на останалите страни, които отправят предупреждения, че може да става дума и за измама.

С други думи – около ICO все още нищо не е ясно – ще попадне ли под регулация така, че да се възприеме от реалната икономика или в крайна сметка ще бъде трайно забранено.

Примерни за успешни проекти не липсват така, както и случаи на откровени измами.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg