Португалия въвежда данък върху криптовалутите

519
Португалия въвежда данък върху криптовалутите

© Pixabay

Португалия ще започне да облага криптовалутите, обяви португалският министър на финансите Фернандо Медина.

Все още правителството в Лисабон не се е ангажирало с датата, на която промените в данъчното законодателство ще влязат в сила, съобщава Coni Telegraph..

Въвеждането на данък върху приходите от криптовалути беше подкрепено от държавния секретар по данъчните въпроси Антонио Мендонса Мендес.

Все още не са ясни конкретните ставки, по които ще става облагането. Данъкът ще се начислява върху печалби от инвестиции в криптовалути. Това би променило данъчния закон, създаден през 2016 г., според който печалбите от дигитални парични единици не се облагат, тъй като не се приемат за законно платежно средство в страната.


Миналата седмица финансовият министър Фернандо Медина заяви в парламента, че неговата обосновка за данъка идва от сравняването на Португалия с други страни, които вече имат подобни системи за облагане на печалбите от крипто индустрията. Той отбеляза още, че няма логика актив, който създава капиталови печалби, да не се облага с данък.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Той обаче обясни, че няма намерение да въвежда задушаваща данъчна ставка върху сектора и че е важно да се създаде и приложи система, която прави данъчното облагане „адекватно“, но без "да намалява приходите до нула, ктъй като това би противоречало на целта, за която се въвежда“.

Според държавния секретар по данъчните въпроси Антонио Мендонса Мендес, данъчното облагане на криптовалутата е по-сложно от това на повечето други активи, защото няма универсална дефиниция за криптовалутите.

До този момент Португалия се приемаше за данъчен рай от криптоинвеститорите. Страната дори предлага виза за постоянно пребиваване, известна като "Златната виза", тъй като предоставя на притежателите ѝ специални данъчни облекчения и път към ускорено получаване гражданство. Програмата стартира като средство за привличане на чуждестранни инвеститори.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg