Претоварвания спъват развитието на блокчейн. Какви са решенията?

950
Претоварвания спъват развитието на блокчейн. Какви са решенията?

© Pixabay

Претоварването на блокчейн мрежата описва ситуация, при която броят на трансакциите надвишава капацитета на мрежата, което води до забавяне на обработката. 
 
Когато има повече чакащи трансакции, отколкото мрежата може да обработи, обяснява специализираното издание Cointelegraph, блокчейн мрежите се претоварват. Този проблем идва от ограничените размери на блоковете и времето, необходимо за изграждане на нов блок.  
 
Трансакциите се забавят, а потребителите трябва да чакат повече за обработка, когато обемът на преводите надхвърля капацитета на мрежата да ги потвърждава бързо. Пускането на токените BRC-20 в блокчейна на Bitcoin е пример за това - то води до бързо увеличаване на трансакциите и претоварване на мрежата на криптовалута №1.  
 
Забравете за Bitcoin, токенизацията вдъхва нов живот на традиционни активиИнвеститорите поглеждат към блокчейн като инструмент за цифров живот на акции и облигации


Повишената употреба, големият обем трансакции и събития като първоначалното предлагане на монети (ICO) могат да натоварят системата и да предизвикат забавяне. В тези случаи пред потребителите има възможност да платят допълнителни такси, за да бъдат трансакциите им приоритизирани, но това повишава още повече разходите през тези натоварени периоди. Трансакциите стават по-скъпи и по-малко ефективни в резултат на това затлачване на мрежата, което се отразява и на цялостното потребителско преживяване, посочва още Cointelegraph.  

Затова и блокчейн мрежите работят постоянно по начини за подобряване на мащабируемостта, осигуряване на по-плавни трансакции и намаляване на проблемите, свързани със задръстванията, като например актуализации на протоколи и решения за мащабиране на ниво 2. Тези инициативи са от съществено значение за широкото приемане на технологията, тъй като увеличават стабилността и ефективността на блокчейн мрежите, дори и в моменти на голямо търсене. 
 
Значение на ефективната обработка на трансакциите в блокчейн 
 
Ефективната обработка на блокчейн трансакциите е от жизненоважно значение за осигуряването на висока пропускателна способност, ниска латентност, намаляване на таксите и повишаване на сигурността на данните в различни отрасли. 
 
Широкото използване и интегрирането на блокчейн технологията в различни индустрии зависи именно от ефективната обработка трансакциите. Мащабируемостта е едно от основните предимства на този тип инфраструктура, като тя позволява да се управляват голям обем трансакции бързо и едновременно.  
 
От потребители до инфраструктура: AI променя комуникациите и свързаносттаСъс своята преплетена мрежа от процеси, технологии и участници, комуникациите са област, узряла за навлизането на AI


Мащабируемостта е проблем в конвенционалните системи, но ефективната обработка на блокчейн елиминира причините за това, осигурявайки безпроблемна работа дори в периоди на високо натоварване. Освен това, като намалява латентността и претоварването, този тип инфраструктура подобрява производителността и дава възможност за валидиране и потвърждаване на трансакциите в реално време. Таксите за трансакции също се намаляват чрез ефективната обработка на данните, което прави блокчейн технологията по-достъпна както за частни лица, така и за търговски предприятия.  

Ефективната обработка на блокчейн осигурява бързи, безопасни и защитени от фалшифициране трансакции в отрасли, в които сигурността на данните е от решаващо значение, като например финансите, здравеопазването и управлението на веригата за доставки. Скоростта, с която блокчейн може да обработва преводите, ще бъде решаващ фактор за това колко бързо се разработват и приемат новите технологии в областта. 
 
Причини за претоварване на блокчейн мрежата 
 
Претоварването на блокчейн мрежата възниква от фактори като големи обеми трансакции, повишено приемане, DApps, ICO и злонамерени дейности, а резултатите са по-високи такси при обработката на заявките и забавяния.  
 
Освен това, тъй като блокчейн технологиите се използват все по-широко, все повече физически лица и дружества извършват трансакции, което увеличава трафика в мрежата. Децентрализираните приложения (DApps), платформите за децентрализирано финансиране (DeFi) и едновременното изпълнение на интелигентни договори - всички те натоварват значително ресурсите на мрежата.  
 
Криптосвят: Всички погледи са вперени в създателя на ChatGPT и WorldcoinНад 2,2 милиона души са се регистрирали, сканирайки ирисите си в замяна на цифров документ за самоличност


Не на последно място, тъй като инвеститорите участват в събития като ICO и продажби на токени, мрежата допълнително се задръства, а злонамерени участници могат да предизвикат смущения, като изпратят голям брой заявки за трансфери с ниска стойност. 

Физическите ограничения в архитектурата на мрежата като лошите интернет връзки също могат да попречат на гладкото движение на данните и да предизвикат проблеми.  
 
Последици от претоварването на мрежата 
 
В блокчейн системите претоварването на мрежата може да има сериозни последици за потребителите, предприятията и общото функциониране на децентрализираните приложения. 
 
Една от най-често срещаните е забавянето на потвърждаването на трансакциите, което е удар върху услугите, които зависят от навременни плащания.  
 
По-високите такси за трансакции също не са за пренебрегване, както и влошаването на потребителското изживяване в различни DApps, което може да доведе до отлив на потребители и до повече разходи за разработчиците в стремежа им да повишат производителността на своите приложения.  
 
Претоварването на блокчейн мрежата може да бъде преодоляно с помощта на многопластова стратегия, която включва както краткосрочни корекции, така и дългосрочни решения за мащабиране. 
 
Оптимизирането на таксите за трансакции е една такава стратегия. За да се предотвратят ненужните случаи на наддаване по време на претоварване, доставчиците могат да определят разумни такси.  
 
Също така разработчиците могат да приложат решения от второ ниво, за да намалят натоварването на първичния блокчейн, като позволят някои трансакции да се извършват извън веригата. 
 
Чрез увеличаване на броя на трансакциите, изпълнявани във всеки блок, и усъвършенстване на методите за разпространение на блоковете може да се увеличи пропускателната способност на системата. Преминаването към доказателства за залог или други ефективни алгоритми за консенсус също може да намали изчислителното натоварване, което позволява на блокчейн мрежите да поддържат повече трансакции. 
 
Като ключова тактика за справяне със задръстванията в блокчейн мрежите обаче се откроява т.нар. sharding, прилаган от блокчейн системата Ethereum. Всеки от shard-овете, създадени чрез разделяне на блокчейн на по-малки части, може да работи самостоятелно за обработка на трансакции. Капацитетът на мрежата се увеличава значително чрез тази паралелна обработка, което позволява да се извършват множество трансфери едновременно.  
 
AI променя финансовите услуги и начините, по които управляваме парите си Технологията едновременно променя и усъвършенства настоящето на личните финанси


И накрая, насърчаването на разработчиците на DApp да подобряват своите интелигентни договори и код може да намали ненужното натоварване на мрежата. 

Блокчейн платформите могат да намалят трафика чрез комбиниране на различни техники, които да доведат до безпроблемна обработка на заявките и подобряване на потребителското изживяване, посочва в заключение специализираното издание. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg