Проверяват криптоборсата Binance за навлизането й в търговията с акции

528
Проверяват криптоборсата Binance за навлизането й в търговията с акции

Европейските регулаторни органи проверяват дали Binance - една от най-големите борси за криптовалути в света, е спазила правилата за търговия с ценни книжа, след като стартира търговия с токенизирани акции.

В нова инициатива, която започна миналата седмица, Binance обяви, че позволява на потребителите извън САЩ, Китай и Турция да “търгуват с акции посредством криптовалути” с токени, които “представляват дял в дадена корпорация”.

Този ход представлява едно от най-значимите навлизания от водеща борса за криптовалути на специализиран и силно регулиран пазар, пише FT.

Чангпенг Жао, главен изпълнителен директор на Binance, заяви, че с пускането на токените “се демонстрира как можем да демократизираме трансфера на стойност по-безпроблемно и да намалим разходите за достъпност, без да се прави компромис с правилата и сигурността ”.


Регулаторните органи обаче искат да установят дали токените отговарят на правилата, които важат за прозрачността и оповестяването на корпоративната информация.

От Binance заявиха пред Financial Times, че токенизираните акции са продукт на CM-Equity, който отговаря на Директивата за пазарите на финансови инструменти на ЕС MIFID II и на правилата на банковия регулатор BaFin. CM-Equity е базирана в Мюнхен инвестиционна група, която обработва сделките с токените.

“В момента потребителите купуват и продават токените единствено от CM-Equity AG, за което не е необходим проспект,” според Binance.

Токените на Binance са проектирани така, че да следят представянето на акциите на компаниите, които представляват, но струват малка част от стойността на самите акции.

Инвеститорите могат да търгуват токени в Binance, които следят цената на акциите на две компании – американския производител на електромобили Tesla и на конкурентната криптоборса Coinbase. Сделките са гарантирани от “портфейл от ценни книжа”.

От Binance твърдят, че потребителите също така имат право на “икономическата доходност” от притежанието на акциите, в това число и потенциални дивиденти.

Борсата обаче не предоставя официален инвестиционен проспект, който би бил необходим, ако токенизираните акции бъдат счетени за “ценни книжа” съгласно европейските регулации.

Адвокати твърдят, че регулаторният статут на токените е „сива зона“, тъй като Binance не пояснява на своя уебсайт дали те са ценни книжа или деривативни инструменти.

От Binance твърдят, че са най-голямата борса за криптовалути по обем на сделките, като за предходните 24 часа на борсата се изтъргувани дигитални валути за около 47 млрд. долара, според CoinMarketCap.com.

Обемът е значително по-голям от този на щатската Coinbase, която излезе миналата седмица на борсата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg