Регулаторният натиск върху криптопазара се засилва

1341
Регулаторният натиск върху криптопазара се засилва

Европейският орган за ценните книжа и пазарите (The European Securities and Markets Authority, ESMA) взима пример от американската Комисия по ценните книжа и борсите и започва да разследва първичните публични предлагания на криптовалути, известни като ICO, пише електронното издание Cryptovest. 
 
Според председателя на институцията Стивън Майор, голяма част от криптоактивите притежават характеристиките на финансови инструменти и би трябвало да попадат в определена регулаторна рамка. 
 
"Въпросът е какво да се прави с тези ICO-та, които не попадат в тази рамка. Ръководството на ESMA ще направи тази преценка и ще излезе с конкретен доклад по темата до края на тази година", заяви Майор пред икономическата комисия в Европейския парламент.
 
По думите му голяма част от първичните предлагания на криптовалути изпитват "затруднения" в аргументацията защо са по-подходящи от традиционните методи за набиране на капитал. 
 
В момента Европейският съюз не прилага единен подход към всички криптовалути. До известна степен това се дължи на разбирането, че свръхрегулациите могат да подкопаят растежа на индустрията.

Затова действията на европейските институции до този момент се ограничават до отделни мерки срещу прането на пари, както и предупреждения към инвеститорите за потенциалните рискове, свързани с криптоактивите. 
 
Според председателя на Европейския банков регулатор Андреа Енриа обаче, този подход не е достатъчно ефективен. "Предупрежденията към потребителите не произвеждат необходимия ефект и те все още не осъзнават, че при този тип инвестиции няма "спасителна мрежа", смята Енриа. 
 
През септември тази година бе публикуван доклад на групата на европейските финансови министри, в който също се препоръчва изработването на единна политика на ниво ЕС, която да е насочена към търговията с криптовалути и да е съобразена с децентрализираната организация на този пазар. 
 
Усилията на европейските регулатори следват тези на техните колеги отвъд Океана. В началото на тази година директорът на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ Джей Клейтън заяви, че много от първичните публични предлагания на криптовалути, всъщност, представляват продажба на финансови инструменти и като такива, би трябвало да попадат под контрола на институцията.

До този момента обаче тя не е определила конкретно кои криптовалути ще попаднат в тази категория.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg