Рекордното ICO на Telegram се превръща в пълна бъркотия

4380
Рекордното ICO на Telegram се превръща в пълна бъркотия

© Flickr/TechCrunch

Процедурата по първично предлагане на дигитални активи (ICO) на приложението за комуникация Telegram набра рекордна сума, която трябваше да бъде използвана за създаване на децентрализирана онлайн платформа, предлагаща всевъзможни услуги.

В действителност обаче, ситуацията около ICO-то започва да прилича на голяма бъркотия.

На фона на напълно нерегулираната среда при този вид набиране на инвестиции, процесът по продажба на дигиталните активи на Telegram зацикли, а някои инвеститори, сдобили се с криптовалутата, издавана от приложението в рамките на схемата за предварителна продажба, вече търгуват придобивката си на вторичния пазар в преследване на висока доходност, пише TehcCrunch.

Telegram прекрати публичната продажба на дигитални активи като част от ICO-то, предаде Wall Street Journal през миналата седмица, след успя да набере рекордните 1.7 млрд. долара чрез предварителна продажба, насочена към частни инвеститори.


Планът на компанията е да използва средствата, за да разработи TON (Telegram Open Network) – платформа, базирана на блокчейн технологията, която трябва да развие приложението за комуникация, което може да се похвали с 200 млн. активни потребители, в голяма услуга, предлагаща платежни канали, съхранение на данни, сърфиране в интернет, което не се влияе от цензурата, както и среда за децентрализирани приложения.

Според първоначалните планове, ICO-то трябваше да набере 1.2 млрд. долара, както чрез предварителна продажба на частни инвеститори, така и чрез публично предлагане на дигиталните активи, издадени от Telegram.

На по-късен етап компанията завиши очакванията си за инвестиции до 1.7 млрд. долара. Впоследствие Telegram спря публичната продажба в зародиш, след като вече бе прекратила продажбата на активи на частни инвеститори.

Като причина се посочва, че компанията е успяла да набере необходимото финансиране за разработка на TON. Освен това, по този начин Telegram си „вързаха гащите”, че няма да имат евентуални проблеми с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ заради публична продажба на криптовалути под формата на ICO. 

Така, след всичко това, се оказа, че обикновените инвеститори на криптопазара няма да могат да закупят виртуалната валута на приложението, носеща името Gram - не и преди да се появи из онлайн борсите за криптовалути. Засега обаче няма срок, в който това ще се случи.

Но за сметка на това има силно търсене на криптовалутата Gram, което позволи на закупилите я инвеститори в рамките на предварителната частна продажба сега да препродават актива на вторичния пазар и то на голяма печалба.

Според източник на TechCrunch, ранните инвеститори са придобивали дигиталните активи на Telegram на цена от 0.37 долара, докато сега ги продават на цена от 1.30 долара за брой.

Въпреки че криптовалутата все още не се търгува публично, много посредници са надушили източника на доходност, като предлагат мост между купувачи и продавачи срещу „скромни” комисиони, разбира се.

Това са само примери за неофициалната търговия, която се вихри с виртуалната валута на Telegram, което едва ли е странно, при положение че ранните инвеститори могат да утроят вложенията си, благодарение на това, че са закупили Gram с голяма отстъпка.

Още повече, че биткойн и етериум охладиха цената си през тази година, като направиха постигането на голяма доходност все по-трудно начинание на криптопазара.

Всичко това може да значи много неща, но за съжаление на Telegram, не и че инвеститорите имат доверие в бъдещия продукт на компанията. Реално тук става дума за гонене на печалба в краткосрочен план.

Друг източник на TechCrunch споделя, че Telegram са наясно с неофициалните продажби на вторичния пазар, но докато това не нарушава закона, а то не го, тъй като ICO е нерегулиран похват, няма какво да се направи, освен да се наблюдава.

Telegram на Павел Дуров планира гигантско ICOTelegram Open Netwprk (TON) ще бъде нова блокчейн система от „трето поколение“

Потенциален проблем, свързан с неофициалните продажби, е нивото на цената на криптовалутата, когато се пристъпи към публичното ѝ листване. С други думи, това може да спъне пускането ѝ на онлайн борсите, тъй като ще има разлика в цените на официалния и неофициалния пазар.

Освен това, фактът, че Telegram няма контрол над капиталовия поток в такава начална фаза на TON проекта си, също не изглежда добре.

ICO-то на Telegram е най-голямото в историята на блокчейн технологията. Второто най-голямо ICO е това на Filecoin, което набра сумата от 250 млн. долара.

Плановете на компанията на руснака Павел Дуров не се радват на положителни оценки от анализаторите. Според мнозина, проектът е само на думи, но му липсват свежи идеи и обосновка как точно ще работи.

Telegram стана популярен поради криптирания характер на услугата. Това навлече големи проблеми на Дуров, чийто бизнес бе блокиран в рамките на родната му Русия, поради отказ да предаде декриптиращите ключове на местните власти.

Мнозина правителства и анализатори твърдят, че Telegram се ползва от териристи и измамници, тъй като комуникацията в приложението не може да бъде проследена от властите. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg