Тези криптовалути поскъпват (или падат) в синхрон с биткойна

5184
Тези криптовалути поскъпват (или падат) в синхрон с биткойна

Биткойнът постигна удивителни резултати през миналата година, след като успя да поскъпне до над 19 хил. долара, стартирайки 2017 г. на цена от под 1000 долара.

Така криптовалутата успя да достигне пазарна капитализация в размер на 329 млрд. долара в средата на декември миналата година. Това е повече от брутния вътрешен продукт на повечето страни по света.

Последващият ефект, в резултат на манията около биткойн, беше даже още по-поразителен – редица алтернативни виртуални валути повишиха драстично цената си, демонстрирайки очевидна корелация с ценовото равнище на биткойн.

За хората, които вярват във виртуалните валути, всичко това се тълкува като узряване на пазара поради поява на конкуренция. 

От друга страна, скептиците виждат в тази тенденция поредното доказателство, че става дума за биткойн балон, пише Bloomberg.


1. Кои са най-големите конкуренти на биткойна?

Четирите най-големи конкурентa на биткойн по размер на пазарната капитализация са блокчейн системите Етериум, Рипъл, Биткойн Кеш и Кордано.

Оптимистите вярват, че криптовалутите от тези блокчейн системи, или някоя друга от дългия списък, може да грабне лидерската позиция на биткойн и по този начин да се превърне във виртуалната валута на бъдещето.

В света съществуват близо 8000 виртуални валути, като около 1400 от тях са напълно завършени и публично търгувани.

Общата пазарна капитализация на всички публично търгувани криптовалути възлиза на 703 млрд. долара към момента на подготвяне на материала, сочат данните на CoinMarketCap.

източник: Bloomberg / CoinMarketCap

2. С какво са по-различни от биткойн неговите алтернативи?

Точно като биткойн, повечето виртуални валути се търгуват на онлайн борси по света и могат да се използват като платежно средство за закупуване на стоки и услуги,

Много алтернативни блокчейн системи обаче имат и допълнителни свойства, за разлика от биткойна.

Кои са най-споменаваните криптовалути в TwitterБиткойн, рипъл и етериум заемат съответно втора, трета и четвърта позиция. Коя криптовалута обаче е номер 1?

Така например, Биткойн Кеш дава възможност за много по-бързо осъществяване на трансакциите, Етериум работи на базата на така наречените smart contracts, които позволяват автоматично и прозрачно вземане на краткосрочни решения, а XRP на Рипъл е проектиран за нуждите на финансовите институции, свързани с трансферите на стойност.

Създателите на Кордано пък твърдят, че тяхната блокчейн система от ново поколение обещава много по-голяма сигурност при паричните трансфери спрямо вече съществуващите канали.

3. Как ги виждат инвеститорите?

Основната причина за нарасналата популярност на алтернативните криптовалути е тяхната ниска цена. Или поне по-ниска от тази на биткойна.

В търсене на диверсификация и голяма доходност, инвеститорите масово се насочиха към по-евтини виртуални валути, тъй като високата цена на биткойн автоматично означава по-голям риск и по-високи бариери за навлизане на пазара.

Криптовалута, създадена като пародия, струва над 1 млрд. долараПo данни на CoinMarketCap, настоящата пазарна стойност на Dogecoin e около 1.33 млрд. долара

Тези алтернативни виртуални валути обикновено са дори по-волатилни от самия биткойн, което може да доведе както до по-високи печалби, така и до големи загуби.

4. От къде се появиха всички тези алтернативи на биткойн?

Много от алтернативите на биткойн са плод на ICO (първично предлагане на дигитални активи – бел. ред.) процедури на стартиращи компании, проектирани така, че да служат за набиране на инвестиции.

ICO стана особено популярно през миналата година, като досега общата сума, набрана по света по този начин, достига близо 4 млрд. долара, сочат данните на CoinDesk.

5. Колко често цената на биткойна и неговите алтернативи се движи в синхрон?

Това се случва през по-голямата част от времето, сочат данни от проучване на Bloomberg, проведено сред инвеститори. Много от тях първоначално влагат в биткойн, след което започват да инвестират и в други криптовалути.

Златото бие по доходност акциите и биткойна от началото на 2018Ценният метал стартира седмицата с нов четиримесечен връх

Освен това, повечето ICO процедури използват биткойн или етериум за набиране на инвестиции, което влияе и на цената на тези криптовалути. Тази зависимост обаче е към своя край, тъй като алтернативните блокчейн системи започват да стопяват доминацията на биткойна.

6. Как мога да инвестирам в алтернативите на биткойн?

Инвеститорите могат да купуват нови виртуални валути, като участват в ICO или ги закупят на по-късен етап от борсите за търговия.

Някои инвеститори дори се съгласяват да закупят криптовалути месеци преди да бъде осъществено ICO-то, като често това се случва на фона на неработещ продукт – доста рисков ход.

Някои от големите алтернативи на биткойн се търгуват на популярните онлайн борси по света, докато други по-непопулярни активи могат да се намерят чрез логично по-малки и не толкова познати борси и платформи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DanielLycle
# 0
21:05 | 7 May 2018
Если вам не достает одного виртуального сервера, то есть дополнительный сервер виртуальная инфраструктура с нужной вам конфигурацией. настроим Вы станете больше зарабатывать. Сервера установлены на мощном оборудовании. Напишите в скайп seo pro1 Пишите промо код Алексей 980 висенНие скидки 20% Расскажите какой сервер вас интересует и вы его получите. Стоимость сервера доступная и дорогая. Обращайтесь в скайп и менеджер вам все объяснит Если по скайпу не можете говорить предложим другие возможности связи
DwightGal
# 1
16:03 | 30 March 2018
заказать продвижение сайта по кликам логин в скайпе SEO PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg