Топ криптовалутите на 2020 г.

5780
Топ криптовалутите на 2020 г.

© Pixabay

Криптовалутите превзеха финансовия свят с невиждана скорост.

Докато в генезиса на виртуалните валути инвеститорите се питаха дали изобщо тази алтернатива на фиатните пари ще оцелее, то понастоящем въпросителните в индустрията са свързани по-скоро с мащаба на еволюцията.

Скептиците се притесняват, че новата сила, която се надига в света на финансите, страда от хронична волатилност, децентрализирана е и представлява удобен канал за пране на пари.


Въпреки че много компании забраниха употребата на дигитални валути, бързият растеж и масовото въприемане на технологията провокира големи глобални корпорации да погледнат в тази посока.

Сред компаниите, имащи отношение към локчейн технологията, попадат имена, като Facebook, JPMorgan, Microsoft, Shopify, Tesla и много други.

Но кои криптовалути доминират на пазара?

Business Insider поредставя списък на най-големите виртуални валути през 2020 г. по размер на пазарната им капитализация.*

Топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация

Биткойн (bitcoin) - 156.52 млрд. долара

Биткойнът се превърна в първата криптовалута през 2009 г., като досега е лицето и флагманът на целия пазар. Технологията премахна посредника при валутните трансакции, като го замени с иновативна блокчейн технология.

Около ¾ от всички заложени биткойни вече са добити/изкопани. Това означава, че цената на актива би следвало да стане по-стабилна в близко бъдеще и да елиминира най-големия дразнител за инвеститорите – безпрецедентната си волатилност.

Етериум (Еthereum) - 17.50 млрд. долара

Дебютирала доста след появата на биткойн, етериум се присъедини към пазара на криптовалути през 2015 г. Докато биткойнът предлага валута на база peer-to-peer система, то етериум се специализира в така наречените умни договори (където потребител може да поставя конкретни условия, за да стартира трансакция).

Етериумът има широко поле на приложение, като привлича потребителите, които искат да използват виртуалните валути за нещо повече от финансови трансакции.

XRP на Ripple - 9.80 млрд. долара

Ripple е криптовалута, която никога не е имала намерение да бъде алтернатива на парите в брой. Системата се използва по-скоро от корпоративни институции, отколкото от индивидуални инвеститори.

Изпращането на пари от един портфейл към друг става за секунди, но за разлика от конкурентите, валутата XRP е доста по-централизирана, тъй като Ripple Labs контролира наличността и обращението на XRP.

Биткойн Кеш (Bitcoin Cash) - 5.76 млрд. долара

Биткойн Кеш, понякога наричан Bcash, е валута, която се отдели от биткойна през 2017 г. Тогава разработчици провокираха разделяне на блокчейн технологията зад биткойн, което доведе до създаването на новата валута.

Биткойн Кеш прилага по-ниски такси за трансфери и по-бързо време за реализиране на трансакцията спрямо биткойн. Това прави виртуалната валута популярна сред инвеститори.

БиткойнСВ (Bitcoin SV) - 5.51 млрд. долара

БиткойнСВ, или Bitcoin Satoshi Vision, е един от новите играчи на пазара. По ирония на съдбата, криптовалутата се появява след разделяне на блокчейна на Биткойн Кеш. Разработчиците зад БиткойнСВ заявяват желание да възстановят оригиналния биткойн протокол вместо да продължат с блокчейн системата на Биткойн Кеш.

Ключовата разлика между биткойн, Биткойн Кеш и БиткойнСВ е размерът на блока. Докато Биткойн Кеш има лимит за размера на блока до 32 MB, БиткойнСВ поставя четири пъти по-голям лимит за размера на един блок от блокчейн системата – 128 MB.

Тетер (Tether) - 4.11 млрд. долара

Тетер е създаден да бъде стейбълкойн. Това са криптовалути, които разполагат с покритие под формата на резервен актив. Целта на тези валути е да предложат стабилност в цената, като при Тетер тази стабилност представлява твърда цена от 1 долар.

Тетер дебютира през 2014 г., като предлага лесен метод за ползване на фиатни пари в дигиталния свят. Това е първата блокчейн платформа, която позволява дигиталната употреба на традиционни фиатни валути.

Лайткойн (Litecoin) - 3.57 млрд. долара

През 2011 г. биткойнът се раздели на две, като така се появи лайткойн. Това, което различава новата криптовалута от биткойна, е скоростта на трансакции и възнаграждението за един изкопан блок.

Лайткойнът предлага четири пъти по-бързи трансакции спрямо биткойна и обещава два пъти по-високо възнаграждение за един добит блок.

Какво да очакваме от биткойна през 2020 г.?Повишаващата се несигурност и слабият долар най-вероятно ще провокират инвеститорите да погледнат към биткойна, след като криптовалутата все по-често бива разпознава като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност

EOS - 3.42 млрд. долара

EOS дебютира през 2017 г. Докато повечето криптовалути са създадени да функционират на peer-to-peer основа, то EOS оперира само в рамките на собствената си екосистема по подобие на етериум.

Платформата за умни договори EOS.IO е разработена да оперира милиони трансакции на секунда без да начислява такси. Системата е идеална за разработчици, които искат да изградят собствени прложения или своя версия на умни договори.

Бинанс Койн (Binance Coin) - 2.62 млрд. долара

Binance е глобална борса за криптовалути, която работи с над 100 различни виртуални валути. Това прави борсата средище, което свързва продавачи и купувачи на този вид дигитални активи.

През 2019 г. компанията стартира партньорство с израелската платежна компания Simplex, което позволи поръчка на биткойн, етериум, лайткойн и XRP чрез дебитни и кредитни карти. Binance предлага на потребителите и безплатен депозит, и услуги по теглене на средствата.

Монеро (Monero) - 1.12 млрд. долара

Въпреки че Monero предлага доста по-бавен процес по коепаене спрямо биткойн, алгоритъмът зад системата е достъпен за всеки обикновен компютър, което изправя валутата пред огромна потребителска маса.

Един от ключовите компоненти на Ммнеро са неговата сигурност и поверителност, което прави трансакциите конфиденциални и непроследими. Монеро използва криптография, за да защити адресите, от които се изпращат и получават виртуални валути.

Не на последно място по значение, чрез монеро скрит остава и размерът на трансферираните суми.   

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2020

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

antonio
# 0
09:06 | 29 June 2020
Виждал съм и изпробвах различни стратегии и методи, загубих дори много пари при опит. Докато не бях запознат с тази нова стратегия, която ме върна на път и успях да възстановя загубените си пари и все още постигнах постоянен растеж в цялата ми търговия. Г-жа Фредерика Алонсо е невероятен търговец, с богат опит и дълбоки познания в бинарната търговия, тя постоянно ме изважда от финансови затруднения. Инвестирайте 500 щатски долара и печелете 6000 долара на седмица (7 дни), Инвестирайте $ 1000 и печелете $ 12000 на седмица (7 дни) , Инвестирайте $ 2500 и печелете $ 30 000 седмично (7 дни). Всички в седмична печалба и 100% гарантирана. (Гарантирано плащане). Свободно да се свържете с нея, ако се интересувате чрез имейл Fredericaalonso22@gmail.com или чрез WhatsApp: +1 (206) 307 0291.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg