Този чилийски програмист е най-неизвестният биткойн гуру

2722
Този чилийски програмист е най-неизвестният биткойн гуру

© YouTube

“Добро утро, приятели. Искам да ви запозная със силата на биткойните и зная, че вероятно не искате да слушате за това в канал за среброто, но трябва да изтъкна, че това е нещо невероятно.”

Тези думи са изречни на 1 юни 2011 г. и то не от Тайлър или Камерън Уинкълвос, или Бари Лимбърт, или някой друг голям играч в света на криптовалутите. Думите са на чилийския програмист Давинчи Джереми, а ако човек съди по предишните му прогнози, той вероятно е най-неизвестният биткойн гуру.

През 2011 г. почитателят на златото и среброто пуска видео, в което обяснява как наскоро се е натъкнал на нов начин за прехвърлянето на нещо със стойност, когато направил дарение за местен автор.

“Не трябва да вадя кредитната  си карта и не трябва да пиша адреса си, да помня пощенски код и всичките останали глупости,” казва той. “Всичко стана веднага, без посредник, който взема 3% от транзакцията. Всичко протече безпроблемно.”


Джереми говори за биткойна, който по онова време струва около 9 долара.

Когато Джереми пуска това видео за прохождащата криптовалута през юни, той вече е започнал да трупа своето състояние. Той купува първия си биткойн през март същата година срещу 1 долар, а в пика си портфейлът му наброява 3 000 биткойна, като имал и алттернативни дигитални валути .

В интервю за MarketWatch Джереми разказва, че закупуването на биткойн на толкова ранен етап не е било лесно, тъй като основният източник на ликвидност била борса, на която той отказвал да търгува и която впоследствие се оказва може би най-добрата му прогноза.

Капитулация при биткойна? Спомнете си за 2015 г.Приблизително 60 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на криптопазара през последната седмица


Във видео през 2013 г. той предупреждава инвеститорите да не държат пари и биткойни в токийската борса Mt. Gox. По онова време на Mt. Gox се осъщестявали повече от половината сделки с биткойн в света.

“Моето мнение е, че трябва да се откажете от Mt. Gox,” казва той във видео от 23 юни 2013 г. “Предлагам ви да изтеглите всичко оттам. Сключвайте сделки и излизайте веднага. Не оставяйте пари там.”

Според него, предишни хакерски атаки и влошаването на отношенията на борсата с банките го карали да смята, че не всичко е наред с нея. Шест месеца по-късно неговите опасения се потвърждават, когато Mt. Gox обявява, че е станала обект на хакерска атака, а 850 000 бикойна са били откраднати.

Тяхната стойност по онова време е около 450 млн. долара. Тази кражба остава най-голямата в историята на биткойна.

Предсказанията на Джереми не спират дотук. След като се възползва от 7-годишната вълна, която отвежда цената на биткойна от 1 долара до над 10 000 долара, Джереми смята, че посоката се обръща и поскъпването показва признаци на забавяне.

На 4 декември 2017 г., когато еуфорията около криптовалутите е в пика си, той пуска видео, в което казва на последователите си, че е време да приберат част от печалбите си. “Човек трябва да е глупак, за да не прибере малко печалби сега,” казва той.

Тринадесет дни по-късно биткойнът достига връх от над 19 000 долара, преди да направи обратен завой и да навлезе в брутален мечи пазар, който продължава през цялата 2018 г. От върха до дъното най-популярната криптовалута изгуби над 80% от стойността си, а стойността на всички криптовалути намаля с над 700 млрд. долара.

Джереми е намалил наполовина портфейла си в началото на 2018 г., който, според него, в пика си е бил на стойност 10 млн. долара. Много притежатели на биткойн не бяха толкова прозорливи като Джереми, но той има окуражителни думи за тези, които преживяха болката на пазара през 2018 г.

“Всеки, който мисли, че биткойнът ще поевтинее до нула, не разбира системата,” казва той в последното си видео от 30 ноември. “Имате уникалната възможност на живота си да влезете на биткойн пазара.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg