Централните банки не виждат смисъл от собственa криптовалутa

902
Централните банки не виждат смисъл от собственa криптовалутa

© Банка за международни разплащания в Базел, Швейцария; снимка: www.bis.org

Генералният мениджър на Банката за международни разплащания предупреди за пореден път, че е нужно особено внимание, когато се обсъжда дали централните банки по света имат нужда от създаването на собственa криптовалутa.

В реч пред Централната банка на Ирландия в края на миналата седмица генералният мениджър Агустин Карстенс посочи, че днес централните банки „не виждат стойността” от това да създават собственa дигиталнa валутa, тъй като подобен ход ще доведе до фундаментални промени, както във финансовата стабилност, така и за монетарната система, предава CoinDesk.

Настоящата парична система съществува на база два фундамента – банкирането, насочено към потребителя и централните банки, като двата работят съвместно. Ако обаче бъде създадена виртуална валута, която да се ползва от централните банки, то бизнесът ще се насочи директно към централните банки, заобикаляйки търговските финансови институции, което ще промени системата, превръщайки я в механизъм, работещ само на база един фундамент, обяснява той.


По думите на Карстенс, в историята има примери, в които централните банки вършат всичко. В социалистическите икономики преди падането на Берлинската стена централната банка е функционирала и като търговска такава.

„Не смятам, че можем да поддържаме тази система като нещо, което служи на потребителите по-добре (от търговските банки)”, казва той.

Във времена на финансова несигурност, намерения, които ще пренасочат парите извън търговските банки, вървят ръка за ръка с висок риск.

Създаването на криптовалута от централните банки ще повлияе и на монетарната политика, като може да промени търсенето на базови пари и тяхната композиция по непредвидени начини, казва той.

С оглед на това, че търсенето на пари в брой в повечето страни продължава да е високо, няма спешни причини да се пристъпва към виртуални валути за централните банки, казва Карстенст, добавяйки, че тази нова технология все още не е тествана достатъчно.

Според него, преди централните банки да тръгнат в тази посока, първо трябва да разберат всички последствия от подобни намерения.

„Досега експерименти не показаха дали тези нови технологии могат да работят по-добре от съществуващите. Няма ясно търсене за виртуални валути, издадени от централни банки, от страна на обществото.

Има огромни оперативни последствия за централните банки от имплементирането на парична политика и осигуряването на стабилност на финансовата система”, казва той. 

Криптовалутата на JP Morgan – иновация или маркетинг?Светът на банковите услуги и блокчейн технологиите бе разстърсен през миналия месец от съобщението на американската финансова институция JP Morgan Chase

През миналия юли Банката за международни разплащания предвиди лош край за виртуалните валути, посочвайки, че те представляват балон, схема на Понци и бедствие за средата.

През февруари 2018 г. Карстенс предупреди, че криптовалутите могат да се превърнат в „паразити” за финансовата система. Според него те не са устойчиви като фиатните пари, смятайки, че не покриват основни изисквания, за да се наричат валути.

В началото на този месец Базелският комитет за банков надзор, част от Банката за международни разплащания, предупреди, че растежът на криптовалутите носи редица рискове за банките и глобалната финансова стабилност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg