Вече са възможни трансфери на фиатни пари чрез криптовалути

1733
Вече са възможни трансфери на фиатни пари чрез криптовалути

© Pixabay

Продуктът за трансгранични разплащания на Ripple започна да фунционира за първи път чрез три финансови институции.

Базираната в Сан Франциско технологична фирма обяви в началото на тази седмица, че услугата xRapid, която използва криптовалутата XRP за осъществяването на международни трансакции „за минута”, вече е официално на пазара.

Първите клиенти на услугата са операторите на платежни системи Mercury FX и Cuallix, както и кооперативната финансова компания Catalyst Corporate Federal Credit Union, посочват от Ripple.


Изпълнителният директор на Ripple Брад Гарлингхаус се очаква да обяви новината по време на двудневната конференция, посветена на индустрията Swell.

„Много съм развълнуван да пуснем продукта на пазара в момент, в кйто има много скептицизъм относно дигиталните активи и тяхното реално използване”, казва Ашийш Бирла, виципрезидент, отговорен за новия продукт, цитиран от CNBC. 

„Това е нещо, в което намерихме тонове стойност и което доставя тонове стойност на нашите клиенти, използвайки дигитални активи за пренос на пари по-ефективно”, казва той.

Ripple напомнят, че трябва да се прави разликата между частната компания и самата дигитална валута XRP, която е виртуална валута, създадена на базата на отворен код, познат под името XRP Ledger. Често компанията и виртуалната валута, която бива използвана от нея, се смятат за едно и също нещо.

От валутата XRP съществуват 100 млрд. единици, катo Ripple притежава 60% от общия им брой. Компанията обаче държи 55 млрд. броя от криптовалутата извън публичния пазар, използвайки ги като ескроу (специална) сметка, за да „създаде сигурност в наличността на XRP във всеки един момент”.

С други думи, Ripple има достъп до 13% от общия брой XRP.

Новината отбелязва първия път, в който XRP се използва в търговски приложения от компании за финансови услуги и е критично постижение в опитите на Ripple да направи криптовалутите и блокчейн технологията, стояща зад тях, част от финансовата комерсиална система.

Бизнес моделът на компанията разчита и на сделки с финансови институции, които осигуряват основното ядро на приходите на Ripple.

Ripple тества новия си продукт с Cuallix, Mercury FX и няколко други компании за разплащания, включително гигантите от Western Union и MoneyGram.

Засега обаче компанията не е обявила дали някои банка ще използва новия продукт xRapid, като в миналото бе посочила, че е малко вероятно големите банки да са сред първите клиенти на продукта.

По думите на Бирла, за сметка на банките, редица финансови институции и компании за разплащания се насочват към xRapid.

Според него, банките в развиващите се пазари най-вероятно ще са първите такива институции, които ще използват продукта.

Тези страни имат доста по-напредничави регулации, когато говорим за дигитални активи, така че предвиждам, че банките там ще бъдат първите, които ще имплементират продукта, казва Бирла. 

Цената на криптовалутата XRP понастоящем се намира далеч от рекорда си от над 3 долара, записан в края на миналата година. Въпреки това, виртуалната валута запази третото си място като най-голяма криптовалута по размер на пазарната капитализация.

Към момента на подготвяне на материала пазарната капитализация на XRP възлиза на 22.4 млрд. долара, като се движи плътно зад етериум и неговите 23.5 млрд. долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Как работи

Новата услуга xRapid разчита на дигитални активи за изграждането на „мост” между валутите, позволявайки доставчиците на платежни услуги и банките да оперират по-бързо и ефективно трансгранични трансакции.

Така например, ако банка иска да реализира трансакция от щатски долари в мексиканско песо, xRapid може да предложи по-бързи и иновативен начин. Този процес обикновено изисква банките да разполагат със сметки на територията, към която се трансферират парите.

Според Ripple, чрез новата услуга това няма да е нужно, тъй като изпратената сума ще бъде конвертирана от щатски долари в XRP чрез борси за криптовалути, трансферирана през граници и обратно конвертирана от XRP в мексиканско песо чрез местни борси за виртуални валути.

Защо Ripple поскъпна с близо 110% за 3 дни?Третата по големина виртуална валута в света - XRP на Ripple, поскъпна с близо 110% само в рамките на 3 дни


Финтех команията има партньорства с много банки, но те досега главно бяха свързани с тестването на продукта xCurrent, който се използва от банките за проследяване на информация относно разплащания в реално време, без да е налично участие от ответната страна. Така, благодарение на xCurrent, процесите по проверка стават светкавично и в реално време.

Така например,ъ Sanander използва свой продукт, базиран на блокчейн технологията за трансфер на средства, наречен One Pay FX. Платформата позволява на потребителите да осъществяват международни трансфери, които биват реализирани в рамките на същия ден, благодарение на иновацията.

Данни, публикувани от Ripple в началотона тази седмица, покават, че компанията е удвоила клиентите в своята мрежа през третото тримесечие на годишна база. Понастоящем Ripple има над 120 клиенти, като бизнес партньорите на компанията се намират на 40 различни пазара.

Освен всичко друго, Ripple е удвоила и персонала си до близо 300 служители.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg