Защо биткойнът поскъпна с над 1 000 долара за два месеца

2459
Защо биткойнът поскъпна с над 1 000 долара за два месеца

© Pixabay

Досега 2017 г. се оказва паметна година за биткойн.

Платформата наскоро претърпя сериозна промяна, разделяйки се на две, като изглежда излезе невредима от тази ситуация. В същото време, криптопвалутата се превърна от нещо относително неизвестно до популярна тема за обсъждане в медиите, като всички - от Bloomberg до Forbes, отразяват случващото се с нея редовно.

Годината дори още не е приключила, а биткойн вече отчете редица постижения, както по отношение на собствената си история, така и по отношение на криптовалутите като цяло.

Като цяло биткойнът изглежда върви уверено нагоре, като в бъдеще се прогнозират дори още по-големи висини.

И така, как тази криптовалута, която първоначално се свързваше с най-тъмните места в интернет, стана популярен претендент за бъдещето на финансовите и други трансакции?


Дълголетието изглежда има роля във всичко това. След като се търгува години наред, валутата доказа, че ще продължи да съществува, което доведе до няколко години, в които стойността й се повишаваше. Първо тя поскъпваше стабилно в периода 2012 – 2016 г., след което последва по-сериозен скок, който продължава и до днес.

Twitter потребителят Jack Sparrow, който следи криптовалутите отблизо, предостави информация за това колко бързо е нараснала стойността на биткойна.

След като бе създадена през 2009 г., на биткойна й бяха необходими близо седем години, за да поскъпне до 2 000 долара. Същото поскъпване от 2 000 до 4 000 долара обаче се случва само за 85 дни.

Той позна за биткойн на 4 000 долара, сега прогнозира 7 500Рони Моас очаква, че виртуалната валута може да се поскъпне до 50 000 долара през 2027 г.

Тези цифри, разбира се, са подкрепени от доверието, което валутата получава от по-големите институции. Големи финансови компании, като Goldman Sachs, J.P. Morgan и Fidelity Investments, вече инвестират в криптовалути, а държави, като Китай и Япония, а напоследък и Австралия, започнаха да обмислят отделянето на по-значима роля на криптовалутите в техните икономики, пише Futurism.com.

Цялата тази широка подкрепа дава на по-малките организации и индивудуалните инвеститори увереност в криптовалутите.

Нарастващата популярност на блокчейн технологията също допринася за успеха на биткойн и други платформи. Все повече институции във финансовата индустрия и извън нея търсят начини да внедрят тази децентрализирана и сигурна система, а криптовалутите, които се свързани с тези платформи, също получават подкрепа.

Въпреки на пръв поглед неудържимите успехи на биткойна, експертите предупреждават да се подхожда внимателно. Както и с всеки друг популярен актив, инвестирането в него може да крие рискове.

Някои хора, като милиардера предприемач Марк Кюбан и опитния инвеститор Питър Шиф, дори предупреждават, че манията по криптовалутите е просто един “балон.” Въпреки че Шиф твърди, че криптовалутите “никога няма да са пари,” много други смятат точно обратното.

Дали не сме свидетели на бъдеще без кеш? Само времето ще покаже. Както и при всяка революция, биткойнът има много препятствия за преодоляване, преди наистина да промени обществото. Засега обаче криптовалутите без съмнение са във възход.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg