Защо Китай затяга хватката около криптовалутите?

3926
Защо Китай затяга хватката около криптовалутите?

Китай е дом на най-голямата общност на крипто-миньори в света, а в същото време е и държавата, която въведе най-много регулаторни ограничения върху трансферите с криптовалути.

Правителството спря търговията с подобни разплащателни средства на местните борси и забрани първичните публични предлагания на дигитални активи (ICO). И докато крипто-еуфорията властва навсякъде другаде, в Китай регулаторите стават все по-активни.

Президентът на страната Си Днизпин се опитва да ограничи финансовите рискове във всички сфери на икономиката, която през последното десетилетие премина през няколко фази на растеж и спад - от капиталовите пазари до недвижимите имоти.

Резултатът от всичко това е, че ролята на Пекин, като един от пионерите в света на криптовалутите, постепенно започва да намалява, според експертите на Bloomberg. Ето и тяхната гледна точка за плановете на Поднебесната империя по отношение на дигиталните пари:

Какво точно прави Китай?

Първата стъпка беше забраната на т. нар. първични публични предлагания на дигитални активи (initial coin offerings), които представляват нещо като IPO в света на криптовалутите. Тя беше предприета през септември миналата година.

Впоследствие беше спряна и вторичната търговия с дигитални разплащателни средства на местните борси. В началото на тази година правителството излезе и със серия от предложения, които да намалят атрактивността на т. нар. "копаене" на криптовалути - енергоемкият компютърен процес, който прави възможни блокчейн трансакциите.

Малко след това базираната в Пекин компания Renren обяви, че се отказва от своето задгранично ICO, отново в резултат на мерките на регулатора, който всячески се опитва да попречи на китайските компании, листнати в чужбина, да заобикалят местните ограничения.


Може ли биткойн да се търгува в Китай?

Биткойн и останалите криптовалути могат да се търгуват в Поднебесната империя, но само в извънборсови сделки. Там трансферите са по-бавни, а и според много експерти, се увеличава кредитният риск.

Защо Китай оказва натиск върху криптовалутите?

До този момент няма официално обяснение, но цялостното изчистване на рисковете от финансовата система се превърна в мантра за китайското правителство през последните две години.

Миналата година бяха предприети строги мерки срещу всички съмнителни практики - от свръхкредитирането до спекулациите с финансови активи, а пред октомври, по време на конгреса на Китайската комунистическа партия, лидерите на страната за пореден път изведоха контрола върху рисковете като свой приоритет.

А едно от основните им притеснения остава екстензивното развитие на т. нар. "сенчесто банкиране" - сектор, който дава възможност за нерегулирано кредитиране на спекулативни сделки във всяка следваща пазарна "мания", каквато несъмнено са и криптовалутите.

Може ли да се кажи, че Китай е против критовалутите?

Едва ли. Китайската централна банка разработва прототипп на своя собствена криптовалута, а ако тя стане реалност, институцията ще се превърне в първата централна банка, работеща с дигитални пари.

Визията на Пекин по-скоро е центрирана около контрола върху тези трансакции, отколкото върху пълната им забрана. Въпреки това тези планове контрастират ярко с либертарианския генезис на биткойн.

Какъв ще бъде ефектът от действията на Китай?

Ходовете на китайското правителство променят облика на "миньорската" индустрия. Преди години крипто-миньорите се насочиха масово към Китай заради ниската цена на електроенергията, местното производство на достъпни процесори и не на последно място - евтината работна ръка.

Сега обаче може би ще трябва да потърсят други дестинации. Bitmain - компанията, която поддържа две от най-големите "миньорски" общности, подготвя отварянето на регионален офис в Сингапур, а освен това вече "копае" криптовалути в САЩ и Канада.

BTC.Top, който пък е третият по големина "миньорски" пул в Поднебесната империя, също отваря свое поделение в Канада. Борсите за криптовалути и компаниите, които организират и управляват дигитални портфейли, също напускат Китай в посока Хонконг, Сингапур и Южна Корея.

Какво влияние оказва този процес върху цените на криптовалутите?

Като оставим настрана първосигналните реакции, инвеститорите вече калкулираха новините за повишените регулации в цените на криптовалутите и ефектът беше незначителен.

Отчасти причината е, че тези дигитални активи могат да бъдат търгувани свободно на много други места по света. Част от наблюдателите обаче са на мнение, че вълната от засилващи се регулации все пак ще окаже своето влияние и ще натежи по-осезаемо върху цените на криптовалутите.

Има ли и други държави, в които регулаторите затягат хватката около дигиталните пари? 

Най-пресният пример е Южна Корея, която в момента е световен център на активната търговия с криптоактиви. Правителството в Сеул обаче започна серия от проверки на местни банки по подозрения в пране на пари, а дъргосрочните планове предвиждат търговията с дигитални активи да бъде резрешена само на оторизирани за това платформи.

Южнокорейските власти имат идеи и за въвеждане на данък върху капиталовата печалба от търговия с криптовалути, защото търсенето там е толкова голямо, че цените на някои от "горещите" виртуални монети са по-високи, отколкото на други места по света.

Иначе, извън азиатския регион, Комисията по ценните книжа и борсите в Съединените щати също започна да следи по-активно и по-отблизо търговията с някои дигитални активи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg