Защо САЩ се превръщат в "магнит" за криптоминьорите?

653
Защо САЩ се превръщат в

© Pixabay

Още преди Китай да наложи ограничения върху добива на криптовалути, "миньорите" в Поднебесната империя вече бяха започнали да я напускат.

А новата дестинация, към която повечето от тях се насочват, са Съединените американски щати, показва проучване на университета в Кеймбридж, цитирано от CNBC.

САЩ се превръщат в любимо място за криптообщността. Там вече се добиват около 17% от всички криптовалути, като ръстът на годишна база е над два пъти.

"За последните 18 месеца в Съединените щати се наблюдава ускорено изграждане на инфраструктура, свързана с добива на криптовалути. Виждаме, че в страната идват компании от други части на света", коментира основателят на компаниите за управление на криптоактиви Blockcap и Core Scientific Дарин Файнстийн.

Тази статистика даже не включва последната "вълна" от криптотърговци, които напуснаха Китай след ограниченията, наложени от властите в Пекин. На практика тези санкции оставиха почти половината от "миньорите" офлайн и, според експертите, цитирани от CNBC, голяма част от тях са пренасочили операциите си именно към Северна Америка.

Според изследването на Кеймбридж, точно преди въвеждането на забраната за "копаене" на криптовалути в Китай, страната е генерирала около 46% от световния хашрейт - термин, който описва изчислителната способност на компютърните конфигурации, включени в блокчейн системата на биткойна.

За сравнение, през септември 2019 г. този дял е бил 75.5%. Към момента, след налагането на ограниченията, той вече вероятно е много по-нисък.

"500 000 китайски миньори и техните машини си търсят нов дом. Ако те се насочат към САЩ, Северна Америка вероятно ще увеличи дела си в глобалния хашрейт до 40% през 2022 г.", прогнозира Фред Тийл от Marathon Digital, която е една от най-големите американски компании за добив на криптовалути.

Възходът на САЩ като своеобразен криптохъб се дължи както на късмета (случващото се в Китай), така и на целенасочената подготовка. Още преди няколко години местните компании от бранша решиха да направят рисков залог, изграждайки необходимата инфраструктура, която позволява развиването на добива на криптовалути в по-голям мащаб.

Според тях това щеше да привлече и други играчи и, в крайна сметка, да се отрази позитивно на бизнеса.

Изглежда този залог вече започва да се отплаща.

След срива в цената на биткойна през 2017 г., търсенето на т. нар. "ферми" (компютърните конфигурации за добив на криптовалути) намаля драстично. Точно в този период американските компании решиха да се възползват от "затишието" и да изградят мащабни инфраструктурни проекти и то на сравнително ниски цени. Около тях е базирана цялата екосистема на криптовалутите в страната.

Защо третата най-голяма криптовалута в света тревожи икономистите?Тетер e третата най-голяма криптовалута в света по пазарна капитализация

"Големите "миньорски" компании успяха да наберат средства и да реализират големи инвестиции", казва Майк Колиър, който е изпълнителен директор на Foundry. Компанията е доставила в САЩ оборудване за добив на криптовалути на стойност над 300 милиона долара.

Компании, като Core Scientific, пък продължиха да увеличават капацитета си, дори и по време на низходящия тренд на пазара на криптовалути, което им даде възможност да засилят своите позиции.

Според Алекс Брамър от Luxor Mining едни от големите плюсове на САЩ са развитите капиталови пазари и достъпът до широк кръг от финансови инструменти.

Пандемията от COVID-19 също изигра своята роля и оказа ефект върху пазара, пише още CNBC. За повечето икономически сектори последствията бяха негативни, но за компаниите в сферата на криптовалутите ситуацията се е оказала по-скоро щастлива случайност.

Причината е, че финансовите стимули, отпуснати от правителството и от централната банка, са увеличили размера на фондовете за рисков капитал и голяма част от тях са се насочили именно към крипосектора.

"Хората търсят възможности за инвестиции. Апетитът за големи и сравнително рискови капиталовложения никога не е бил по-висок. Една голяма част от тези средства се насочиха именно към добива и търговията с криптовалути извън Китай", смята биткойн специалистът Брендън Арванаги.

"Компаниите, които търсят начин да пренасочат оборудване за стотици милиони долари извън Китай, трябва да намерят дестинация, която да е достатъчно стабилна от географска, политическа, икономическа и правна гледна точка. Освен това тя трябва да гарантира правата върху частната собственост", обяснява Дарин Файнстийн. По думите му, не се много страните извън САЩ, които изпълняват тези условия.

Другият голям плюс е достъпът до евтина електроенергия. В САЩ много от енергоизточниците са възобновяеми, като в същото време предлагат достатъчно атрактивни цени. Повечето криптокомпании, които се местят в Северна Америка, разчитат или на ВЕИ, или на природен газ, чиито емисии впоследствие се "компенсират" с покупка на въглеродни квоти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg