Защо третата най-голяма криптовалута в света тревожи икономистите?

1207
Защо третата най-голяма криптовалута в света тревожи икономистите?

© Pixabay

Тетер e третата най-голяма криптовалута в света по пазарна капитализация.

Нейната структура обаче започва да тревожи много икономисти, включително и тези от Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Преди месец президентът на Федералния резерв на Бостън Ерик Розенгрен изрази притесненията си, че тетерът може да представлява потенциален риск за финансовата система. Редица инвеститори също споделят мнението, че ако тази криптовалута изпита някакъв моментен срив на доверието, последствията за пазара ще бъдат изключително тежки.

С какво обаче тетерът е по-различен от останалите криптовалути и защо попада в центъра на вниманието на централните банкери?


Както и биткойнът, тетерът е криптовалута, но за разлика от повечето такива, той попада в категорията на т. нар. "стабилни валути" (от англ. "stablecoin"). Определението "стабилен" се дължи на факта, че тези дигитални парични единици са обезпечени с други финансови активи. Това дава известна гаранция, че цената им няма да е толкова волатилна, колкото тази на останалите криптовалути.

Биткойнът, например, поскъпна до ниво от близо 65 000 долара през април, след което стойността му намаля наполовина.

Тетерът е обвързан с курса на щатския долар. Докато цената на останалите криптовалути варира в широки граници, тази на тетера обикновено е равна на 1 долар. Напоследък обаче и тя отчита известни отклонения от тази стойност, като основната причина за това са именно притесненията на инвеститорите и икономистите по отношение на нейното обезпечение.

Криптотрейдърите често използват именно тетер за покупки на биткойн и други криптовалути, вместо да "пазаруват" с долари. Те го използват като стабилна алтернатива на криптовложенията. Има много банки, които забраняват трансакциите с криптовалути и по тази причина за инвеститорите е по-трудно да прехвърлят портфейлите си от криптовалути в долари и обратно.

Затова много от тях избират тетера като по-стабилен актив във времена на волатилност на криптопазара.

Държавата, в която златото е култ, отчита бум на вложенията в криптовалутиДомакинствата в Индия притежават златни активи от над 25 000 тона, но инвестициите в криптовалути нарастват с близо 200 милиона долара за последната година

Проблемът обаче произтича от това доколко надеждно е обезпечението на тази дигитална парична единица. През май Tether Limited (компанията, която стои зад криптовалутата тетер) публикува подробна информация за портфейла от резерви, който обезпечава валутата.

Оказа се, че само малка част от тях - 2.9%, представляват пари в брой. По-голямият дял е разпределен в необезпечени краткосрочни облигации.

Това превръща Tether в един от 10-те най-големи собственици на краткосрочен дълг, по данни на JP Morgan. Анализаторите сравняват компанията с традиционен инвестиционен фонд, който обаче не подлежи на никакви регулации.

С парични единици в обращение на обща стойност 60 милиарда долара, тетерът, всъщност, разполага с повече "депозити" от някои американски банки.

Експертите на JP Morgan предупреждават, че при евентуален срив в цената на тетера може да се стигне до "ликвиден шок" на целия криптопазар. Другата опасност обаче, която според икономистите е и много по-сериозна, е свързана с това, че ако криптовалутата бъде подложена на масови разпродажби и отлив на средства от страна на притежателите ѝ, проблемите могат да "заразят" и други класове активи, в това число и на дълговите пазари.

Според Ерик Ерик Розенгрен от Федералния резерв на Бостън т. нар. "стабилни валути", обезпечени с дългови финансови инструменти, могат да изиграят ролята на "спусък", който да даде началото на нова финансова криза.

Тетерът не е едиствената криптовалута от този вид, но със сигурност е най-голямата. Пазарната му капитализаця в момента е в размер на 62.33 милиарда долара. А оборотът ѝ за последните 24 часа възлиза на 54.32 милиарда долара - два пъти повече от този на биткойн. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg