Купи сега, плати по-късно се оказа добра идея и за престъпниците

1091
Купи сега, плати по-късно се оказа добра идея и за престъпниците

© Pixabay

Финансовите услуги от типа "купи сега, плати по-късно" се оказват много популярни сред престъпния свят.

Платформите, като Klarna, Afterpay и Affirm, все по-често стават обекти на измами, пише CNBC.

Продуктите от типа "купи сега, плати по-късно" позволяват на клиентите да разсрочат покупките си на няколко месечни вноски, като често това става без начисляване на допълнителни лихви и такси.

Приходите на тези компании идват от търговците, а не от потребителите. Продавачите плащат част от приходите от всяка трансакция на оператора на приложението, като мотивацията им е свързана със значителния ръст на оборота, който реализират.

В САЩ и Европа тези финансови приложения станаха много популярни през последните месеци, като само през 2020 г. трансакциите през тях възлизат на близо 100 млрд. долара.


Престъпните групировки обаче също насочват вниманието си към тези финансови услуги и все по-често успяват да се възползват от "пробойните" в техните системи за сигурност и оценка на риска, твърдят експертите по киберсигурност, цитирани от CNBC.

В резлутат на това измамниците успяват да се сдобият с различни продукти - от пица и алкохол до игрални конзоли, срещу минимални суми или дори безплатно.

Първият проблем е свързан с това, че алгоритмите на тези компании разчитат на вътрешни бази данни за оценката на кредитоспособността на своите клиенти. Те не извършват формална проверка на кредитните им досиета, както банките например, а използват автоматизирани алгоритми.

Престъпниците знаят това и разработват системи за кандидатстване, които в някои случаи могат да "заблудят" алгоритъма и да получат одобрение за голяма покупка. След като бъде получена, клиентът спира да плаща вноските по нея.

Има и случаи, в които киберпрестъпниците крадат чужди самоличности и кандидатстват във финасовите приложения с тях. По този начин те прехвърлят "сметката" към нищо неподозиращи клиенти.

Денят за разплата за хакерската групировка REvil настъпиГлобална полицейска акция нанесе опустошителен удар на една от най-дейните групировки за киберпрестъпления в историята

Fintech компаниите отричат твърденията, че системите им за контрол са по-слаби от тези на банковите институции. Klarna и Afterpay заявяват пред CNBC, че провеждат задълбочена проверка на данните на всеки нов клиент, така че да се минимизира възможно най-силно опасността от измами и злоупотреби.

Понякога измамниците плащат само първата вноска за покупката, след което продават стоката на пазара на нейната реална стойност, без да плащат останалите вноски. Подобни примери имаше с конзолата на Sony Playstation 5, когато търсенето беше високо, а на пазара имаше недостиг на дигиталните устройства, припомня изданието.

Приложенията от типа "купи сега, плати по-късно" привличат интереса на големите имена от финансовия сектор. Компании от ранга на PayPal и Square вече заявиха намеренията си да се включат в предлагането на такива услуги.

Бързият растеж на индустрията обаче започва да тревожи регулаторите, които смятат, че контролът върху риска не е достатъчно стриктен. Във Великобритания, например, правителството вече започна консултации за евентуалните регулаторни разпоредби, които да важат при предлагането на подобни услуги.

Финансовите платформи, като Klarna и Afterpay, обявиха, че са съгласни на подобна стъпка, стига регулациите да бъдат пропорционални на техния бизнес. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg