Лято 2022: Бум в туризма на Балканите

1202
Лято 2022: Бум в туризма на Балканите

© Pixabay

Отпадането на ограниченията за пътуване, въведени заради пандемията от COVID-19, доведе до "бум" в туризма на много места на Балканите.

Турция, Гърция и Хърватия се доближават до нивата от рекордната за сектора 2019 г.

Ето как някои от страните компенсираха отсъствието на руски и украински туристи и как върви туристическият сезон на Балканите:


Истински бум на туризма се наблюдава в Турция

Истински бум на туризма се наблюдава в момента в Турция, като приходите в сектора почти се утроиха през второто тримесечие, а броят на чуждестранните посетители през първото полугодие нарасна приблизително до нивата от 2019 г. Така страната на практика се възстановява от спада, предизвикан от коронавируса, и получава необходимата чуждестранна валута.

В момента са препълнени курортите по егейското и средиземноморското крайбрежие, огромен брой туристи се насочват към мегаполиса Истанбул, както и към Кападокия в Централна Турция. Голям е интересът и към граничния град Одрин, посещаван от много български и гръцки граждани главно с цел пазаруване, посочва БТА.

Възстановяването на туристическия сектор в Турция започна след отмяната на строгите ограничения в разгара на пандемията от COVID-19, а спадът на турската лира допринесе за увеличаването на чуждестранните туристи. Турската национална валута загуби 44 процента спрямо долара през 2021 г. и над 20 процента тази година, което превърна Турция в по-евтина дестинация за чужденците.

За местните туристи обаче ситуацията не е особено добра и много от тях са принудени да търсят по-евтини места за настаняване през платформи като Airbnb, вместо да почиват в луксозните хотели по егейското и средиземноморско крайбрежие.

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през първите шест месеца на годината, което е със 186 процента повече, в сравнение със същия период на предишната година, сочат данни на министерството на туризма на Турция. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали в Турция от Германия, на второ място е Русия, а на трето - Великобритания. България се нарежда на пето място.

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи, че Турция планира да приеме 42 милиона туристи през тази година, а приходите от туризъм се очаква да достигнат 35 милиарда долара. По информация на министерството в периода април-юни приходите в туризма са нараснали със 190 процента спрямо предходната година до 8.72 млрд. долара.

Според най-новите официални данни от окръжната дирекция за култура и туризъм броят на чуждестранните посетители в най-големия турски град Истанбул е нараснал с близо 115 процента през юни до над 1.47 млн. души. Преобладават чуждестранните посетители от Европа и САЩ.

Истанбул, който отдавна привлича чуждестранни посетители с културата, изкуството и историята си, в последно време е притегателен център и за желаещи да се подложат на естетични процедури, включително присаждане на коса, за здравен туризъм и шопинг.

Междувременно, в края на миналия месец медиите в Турция съобщиха, че българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Според указа на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган българите могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни.

През последната година в Турция се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира. Броят на българите в граничния град се увеличи още повече след премахването на изискването за пътуване със задгранични паспорти.

Български бар в топ 50 на най-добрите барове на покрива в Европа за 2022От бляскави заведения в хотели в центъра на града до открити пъбове, разположени по крайбрежието

Гърция: Туристическият сезон надхвърля очакванията, а отсъствието на руски туристи се компенсира от други страни

Гърция се радва на по-добър от очакваното туристически сезон и смята, че приходите от туризъм ще помогнат за облекчаване на последиците от покачващите се цени на енергоносителите, заяви през миналата седмица правителственият говорител Янис Иконому.

Представители на правителството и на бранша, цитирани от Ройтерс, прогнозираха, че през тази година приходите от туризъм могат да достигнат 80-90 процента от рекордните стойности, отчетени през 2019 г. Някои се надяват, че може дори да надхвърлят тези от последната предпандемична година.

През юни летищата са посрещнали 3 481 000 пътници спрямо 1 198 000 през юни миналата година, когато все още имаше ограничения за пътуванията заради пандемията, и повече дори от 2019 г., когато в Гърция със самолет са пристигнали 3 477 900 пътници.

Гърция привлече рекордните 32 млн. посетители през 2019 г., което доведе до около 18 милиарда евро приходи, припомня Ройтерс.

Министърът на туризма Василис Кикилиас каза в интервю за държавната телевизия ЕРТ в началото на месеца, че практическото отсъствие на руски и украински туристи е засегнало сектора в Северна Гърция, но благодарение на целенасочената политика и споразуменията с туроператори те са били заместени от посетители от други страни, предимно от Балканите.

Друг фактор за добрите резултати са усилията за удължаване на туристическия сезон и развитието на круизния туризъм. Само пристанището на Солун отчита 280 процента ръст на круизните кораби.

В друго интервю пред АНА-МПА Кикилиас каза, че през юли седмично в Гърция са пристигали 900 хиляди посетители, като се очаква този брой да надхвърли 1 милион. През юни туристите от САЩ са били с 50 процента повече от 2019 г., от Австрия – 32 процента повече, и от Израел – с 24 процента.

Със загубата на руските туристи явно е успял да се справи и о. Крит, както показва публикация на портала news247.gr. Броят на посетителите на острова през юли е надхвърлил дори този през рекордната за Крит 2018 г. Руснаците са заместени предимно с европейски туристи – германци, британци, французи, поляци, както и 43 хиляди украинци.

Хърватският туризъм се възстановява от удара на COVID-19

За Хърватия, чието население е около 4 милиона души, туризмът е изключително важен, тъй като представлява около 20 процента от БВП на страната. Данните сочат, че секторът e започнал да се възстановява от удара на COVID-19 на фона на войната в Украйна, но все още не е достигнал предпандемичното си ниво.

Положителните резултати в туризма стабилизират икономиката и подкрепят икономическата активност, като са основа за ускоряване на темпото на растеж на хърватската икономика, която централната банка очаква да нарасне с 5.5 на сто тази година, отбелязват от Хърватското туристическо сдружение.

През първите седем месеца на 2022 г. Хърватия е посрещнала 10.3 милиона туристи, които са осъществили 54.3 милиона нощувки. Това съответно е увеличение с 60 на сто и 46 на сто спрямо същия период на миналата година.

Тези резултати обаче засега представляват 89 процента от броя на туристите през 2019 г. и 95 на сто от нощувките през рекордната 2019 г. По данни на министерството на туризма 47.8 милиона нощувки са на чуждестранни туристи, а 6.6 милиона – на местни.

Най-много гости Хърватия е посрещнала от Германия (11.4 милиона), Словения (6 милиона), Австрия (4.4 милиона). Най-посещавани са били градовете Ровин, Дубровник, Пореч, Сплит и Умаг.

С началото на август, който обикновено от туристическа гледна точка е най-натовареният месец на годината, очакваме тази тенденция да продължи, което, надявам се, ще бъде съпроводено и с отлични финансови резултати, коментира хърватската министърка на туризма и спорта Николина Бърняц.

Тази година значителна придобивка за туристическата индустрия в Хърватия е пускането на моста Пелешац, който дава възможност да се избегне преминаването през няколкото километра босненска територия край Адриатическо море, за да се стигне от единия до другия край на хърватското крайбрежие, като същевременно се скъсява времето за пътуване.

С близо 300-километрово крайбрежие Черна гора разчита изключително много на туристическия сектор

С около 300-километровото си адриатическо крайбрежие и впечатляващи планини на север Черна гора разчита изключително много на туристическия сектор, който представлява около 25 процента от БВП на страната с население около 605 000 души.

През първото полугодие Черна гора е посрещнала 351 000 чуждестранни туристи в колективни места за настаняване, което е със 148.6 процента повече спрямо същия период на миналата година, сочат най-новите данни на черногорската статистическа служба. Средният брой направени нощувки е 3.6.

Най-много туристи в Черна гора са пристигнали от Сърбия, Германия, Албания, Франция, Великобритания, Босна, Косово, Израел, Русия и Турция.

В началото на месеца, отчитайки първите 100 дни от работата на правителството, черногорският премиер Дритан Абазович каза, че сезонът върви добре, а параметрите не са далеч от рекордната 2019 година.

По думите му в контекста на глобалната криза представянето на сектора е много добро и „въпреки че изгубихме руския и украинския пазар, с добра стратегия и нови пазари засега това се компенсира“.

В края на юли на правителствено заседание черногорският министър на туризма Горан Джурович съобщи, че към момента в Черна гора са отседнали 171 300 туристи, което е с 2.44 процента повече от миналата година. Ние сме почти на 90 процента от посещенията през 2019 г. , уточни министърът.

Албания все по-често попада в заглавията на водещи международни справочници и престижни списания за пътуване

Албания все по-често попада в заглавията на водещи международни справочници и престижни списания за пътуване по целия свят. Страната се е превърнала в целогодишна дестинация, тъй като предлага разнообразен туристически сезон, включващ морски туризъм, зимни спортове и приключенски туризъм - планински маршрути, колоездене и каране на ски.

В допълнение към крайбрежието и чистите си плажове Албания е дом и на много паметници на културата и археологически паркове, където почитателите на културата и историята могат да се насладят на специална обиколка на тези обекти.

Туристическият сезон в Албания се очертава като успешен с голям брой чуждестранни посетители, съобщи агенция АТА. Над 2.5 милиона чужденци са посетили Албания през първите шест месеца на 2022 г., което е с 51.3 процента повече, в сравнение със същия период на 2021 г., съобщи в доклад Албанският статистически институт.

Само през юни в страната са пристигнали 876 056 чуждестранни туристи, което е с 45 процента повече на годишна база.

Албания разчита и на обектите си от културното наследство. Министърката на културата Елва Маргарити съобщи миналата седмица, че броят на посетителите в различните музеи и замъци в страната през първата половина на 2022 г. се е удвоил в сравнение със същия период на предходната година.

Според данните на министерството на културата общо 213 519 души са посетили обектите на културното наследство на Албания през първите шест месеца на 2022 г. спрямо 106 534 посетители през същия период на миналата година.

През 2021 г. Албания беше посетена от близо 5.5 милиона чуждестранни туристи (5 411 591), сочат данните на Албанския статистически институт. В предпандемичната 2019-та година броят на чуждестранните посетители беше 6.41 милиона души, а приходите от туризъм възлязоха на 2.46 млрд. долара.

Страната се надява тази година броят на чуждестранните туристи да надхвърли нивото от преди пандемията от COVID-19. Туризмът е важен източник на приходи за албанската икономика с дял от около 27 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg