Мъжете в технологичния сектор поулучават с 3% по-високи заплати от жените

618
Мъжете в технологичния сектор поулучават с 3% по-високи заплати от жените

© Pixabay

Мъжете, кандидатствали за работа през 2020 година, са получавали оферти за по-висока заплата в сравнение с дамите за идентични позиции в 59% от случаите. Това показва проучване на платформата Hired, която набира кадри основно за технологичната индустрия.

Заплатите на мъжете са били средно с 3% по-високи от тези на жените, показва още статистиката, цитирана от Bloomberg. 

В някои градове "ножицата" между възнагражденията на двата пола е по-голяма. В Лондон, например, мъжете получават с 10% по-високи заплати от жените, а в Сан Фанциско и Ню Йорк разликата е съответно 5% и 7% в полза на силния пол.


Според експертите на Hired положителното е, че различията се свиват спрямо предходната 2019 година, когато на мъжете са предлагани по-високи възнаграждения в 65% от случаите, а разликата в сумите е била средно с 4% в тяхна полза.

"Бяхме приятно изненадани от факта, че разликата в заплащането се свива на годишна база, но все още има дълъг път, който трябва да бъде изминат. На всички нива в йерархията виждаме, че жените са представени не достатъчно широко и им се плаща по-малко отколкото на мъжете за едни и същи позиции", казва главният изпълнителен директор на Hired Джош Бренър.

Технологичният сектор е известен с "патриархалната" си доминация. В последните години все повече дами получават шанса да се реализират на мениджърски позиции, но прогресът е сравнитено бавен, особено що се отнася до заплащането.

Жените по света са загубили 800 млрд. долара заради пандемиятаСпоред експертите на Oxfam тежестта на пандемията е паднала непропорционално върху нежния пол


Тези различия се отразяват и на нагласите на самите кандидати. Жените, които кандидатстват за работа, очакват с 3% по-ниски оферти в сравнение с мъжете през 2020 година. В предходната 2019 година разликата е била с 6% отново в полза на силния пол. 

"Понякога хората с години получават по-ниско заплащане от средното за сектора просто защото не са наясно с реалните суми, които получават техните колеги", обяснява Бренър.

По думите му най-добрият начин, по който бизнесът може да осигури справедливи възнаграждения за всички, без значение от техния пол, раса или етническа принадлежност, е да бъде максимално прозрачен по отношение на заплатите и механизмите за тяхното формиране.

В проучването на Hired за 2020 година са участвали над 2000 професионалисти от технологичната индустрия. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg