Microsoft ще може да ни връща от отвъдното?

4156
Microsoft ще може да ни връща от отвъдното?

© Pixabay.com

Щатският софтуерен гигант Microsoft е завела патент, който поражда интригуващата възможност за дигиталното прераждане на хора като чат ботове.

Вместо традиционния метод на обучение на чат ботове с използване на разговори и материали от широк набор от потребители, патентът на Microsoft, който е забелязан от Ubergizmo, поражда възможността за създаването на чат бот чрез използването на информация от конкретен човек.

Системата ще използва “социални данни ”, като “снимки, гласови данни, постове в социалните медии, електронни съобщения и писмени извадки”, за да изгражда профила на даден човек.


“Социалните данни може да бъдат използвани за създаването или модифицирането на специален индекс в рамките на характера на конкретния човек,” се казва в патента. “Специалният индекс може да бъде използван за обучаването на чат бот да разговаря и общува с характера на конкретен човек.”

Чат ботът може дори да звучи като истински човек. “В някои аспекти може да бъде генериран глас чрез използването на записи и звукови данни, свързани с конкретния човек,” се казва още в патента.

Нещо повече, “може да бъде генериран и двуизмерен или триизмерен модел на конкретния човек посредством снимкови и видео матерали с него ”.

Жив или мъртъв

Патентът на Microsoft не е особено придирчив по отношение на това кой може да бъде избиран за обект на някой от нейните чат ботове, заявявайки, че обекът може да е жив или мъртъв.

“Конкретният човек (когото чат ботът представлява) може да отговаря на човек от миналото или настоящето (или на негова версия), като приятел, роднина, познат, знаменитост, художествен герой, историческа фигура, произволен човек и т.н.”, пише Forbes

Да, компаниите ни подслушват и ще продължат да го правятГолемите технологични компании не обичат да говорят на тази тема. Когато потребителите разберат какво се случва, обикновено изпитват гняв и разочарование

“Конкретният човек може също така да отговаря на себе си (например на потребителя, който създава/обучава чат бота)", се казва още в патента, което дава възможност хората да обучат виртуална версия на себе си преди да умрат.

Патентът също така определя и степента, в която този чат бот може да бъде обучаван на личните черти на индивида, по-конкретно “разговорните атрибути” на човека, “като стил, дикция, тон, глас, дължина на изреченията и сложност, теми и последователност”.

Ако чат ботът не разполага с достатъчно данни, за да предостави отговор по конкретна тема, могат да бъдат използвани специализирани магазини за разговорни данни за запълване на празнотите, което почти буквално означава да се слагат думи в устата на хората.

Идеята за възкресяването на хора като чат ботове очевидно засяга всякакви евентуални последици във връзка с поверителността, които не се обсъждат в патента, който по своето естество се занимава с техническата част на системата.

Например, хората ще имат ли право да изберат да не участват в подобна система? Ще могат ли роднините на починалите да възпират други хора да превърнат любимите им в чат ботове?

Тези въпроси, разбира се, остават спорни, докато Microsoft (или някой друг) не предостави работещ прототип. Може би обаче наближава краят на времето, в което личността на човек умира заедно с него.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg