Мистерия в Япония - пари "валят" в обществените тоалетни

643
Мистерия в Япония - пари

Нов плик с банкноти, придружен с бележка, върху която пише само две думи: "Правете добро", беше разпространен в цяла Япония, предаде АФП.

Това предизвика голям интерес у медиите, след като се натъкнаха на 2 милиона йени (12 000 евро), разпилени от мистериозен благодетел в градска тоалетна в Япония.

Новите открития на пари на север и на юг от архипелага са абсолютно същите като тези, открити предишните няколко дни: отново става въпрос за плик, съдържащ банкноти от 10 000 йени (60 евро), оставени в мъжката тоалетна на публична сграда в Япония.

Те отново били придружени с анонимна бележка, вероятно написана от същия човек с четка за бои и с будистки внушения: "Съумейте да направите така, че тези 10 000 йени дадат плод, за да достигнете до лично назидание".

"Моля ви, заемете се лично с правенето на добри дела във всяка една област. Опитайте се да бъдете тихи и спокойни.", насърчавало още писмото.

Вчера властите на област Миязаки на юг и Сапоро на север уточниха, че намерените пликове с банкнотите съдържат общо 100 000 йени.

"Нямаме представа кой е оставил тези пари, нито какви са неговите мотиви", обяснява говорител на общината в Сапоро. "До вчера нямахме никаква представа, че тази "афера" е достигнала национално равнище. Изключително много съм изненадан, споделя още говорителят.

Според Агенция Киодо тези пликове са били намерени в повече от 10 публични сгради в Япония. Парите са предадени в полицията, като тя няма представа за момента дали някой не е предпочел да си прибере тези 10 000 йени в джоба, вместо да ги предаде на властите.

До изясняване на случая, парите ще бъдат съхранявани в сейфовете в полицията, информира още АФП.

Дали това е възрастен човек на прага на смъртта, който иска да остави нещо на своите съвременници или малък шегаджия, който просто е решил да се позабавлява?!

Мистерията на пликовете с банкноти, оставяни в обществените тоалетни, започнала на 9 април тази година, когато непознат оставил 10 000 йени (близо 60 евро).

До този момент парите, събрани от обществените тоалетни в Япония по същия начин, надвишават 4 милиона йени (около 23 000 евро). При всеки от случаите банкнотите са били обвити с "Washi" - традиционна японска хартия, придружени с бележка, написана ръкописно и украсена с афоризми с будистко внушение.

Вестниците в Страната на изгряващото слънце направо са се "загубили" в тази загадка, опитвайки се да открият мистериозния дарител. Относно пола на тайнствения благодетел, японските медии са доволни, че са успели да го разгадаят - става въпрос за мъж. Колкото до останалото - спекулациите са много.

Двама експерти подозират, че става въпрос за мъж с дълбоки религиозни убеждения, докато останалите смятат, че може да става въпрос за обикновен чиновник от секретна корпорация, който има намерение да прави анонимни дарения на хората.

Графолозите подозират, че това може да е възрастен мъж, вдъхновен от литература, говореща за даряване на пари. Разваленият почерк на този човек показва също, че може да е тежко болен, смятат още графолозите.

Но за някои други, заели се с този случай, това е просто шегаджия, който е искал съвсем анонимно да се позабавлява малко.

Ако до 6 месеца сумата не бъде поискана от нейния собственик, тя ще бъде върната на хората, които са намерили пликовете с банкнотите, информира още АФП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg