Митовете за успех в работата

864
Митовете за успех в работата

Митовете за успех в работата ни преследват непрекъснато - трябва да се учи това, което се търси най-много на пазара на труда; адвокатите и консултантите не работят нищо, а взимат най-много пари; без образование няма работа. Често пъти "факти" от този тип ни карат да си поставяме самоограничения, които после могат да се окажат фатални за професионалното ни развитие, пише в. Дневник.

Германското списание "Кариере" се опитва да разбие митовете, като представя мнението на хора, които не са се вслушали в клишираните съвети и въпреки това са успели в работата си. Ето някои от тях, които важат и за пазара на труда в България.

Работата в чужбина непременно ще ви направи богати

Ако някой отиде да работи в петролна рафинерия в Нигерия или на строителна площадка в Судан, може би наистина ще забогатее за кратко време, казва експертът от "ПрайсуотърхаусКупърс" Улрих Бушермьоле, но добавя, че това са по-скоро изключения от общата тенденция. Освен това зависи за коя страна е предложението за работа - за някои градове като Ню Йорк и Хонконг например би могло да има опашки от кандидати, докато за други да няма никакви желаещи.

При предложение за работа в чужбина, трябва да се внимава дали предлаганата заплата включва платените данъци. Също така, ако някой реши да търси работа в чужбина сам, има вероятност да не сполучи. Ако фирмата го изпраща в свой филиал в чужбина, тогава успехът е сравнително гарантиран

Без връзки не може да се намери добра работа

Първата птица ще хване червея. Тази стара поговорка е валидна и за Ролф Елгети, който от син на животновъд за кратко време се изкачва до висока позиция в ABN Amro в Лондон. Успехът му не се дължи на връзки и на протекции, а на талант, усърдие и късмет. Още от училищна възраст Елгети е показвал своята амбиция и петицата по математика му е била крайно недостатъчна. След обучение в няколко елитни университета на 30 години младият мъж вече е постигнал това, за което мнозина биха му завидели. Но и това не му е достатъчно. В момента вече управлява собствен инвестиционен фонд за недвижими имоти, съобщават от Дневник.

Ако не си висшист, не можеш да успееш

Рене Оберман е собственик на голяма телекомуникационна компания. Като младеж той прави стаж в БМВ, а след това записва да учи икономика в Мюнстер. Но успява да издържи едва един семестър, през който лекциите го отегчават до крайна степен. Напуска университета и започва да продава телефони. По-късно създава телекомуникационната компания "АБЦ Телеком". Въпреки че няма диплома, той се е доказал като успешен предприемач, който предпочита да прави нещата, отколкото да ги учи. Оберман е само един пример от групата на предприемчивите хора, които успяват да развият бизнеса си, без да са учили в университета, коментира списание "Кариере".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg