Модата сред милиардерите – демонстративен отказ от материални ценности

960
Модата сред милиардерите – демонстративен отказ от материални ценности

Американецът Никълъс Берггрюен, на 46 години, чието състояние надхвърля 3 млрд. долара, е интересен с това, че широката общественост дори не знае името му. А още и с това, че официално той е бездомен.

Самият Берггрюен признава, че предпочита да живее в хотели, разказва интернет списанието “Point.ru”, цитирано от БГНЕС. Спечелил милиардите си още като млад от инвестиции и в медийния бизнес, Берггрюен казва, че напълно е изгубил интерес към придобиването на материални ценности.

Недвижими имоти, коли, предмети на изкуството, скъпоценности – всичко това изведнъж се е превърнало в непосилно бреме. Берггрюен започва да разпродава имуществото си – апартаменти в Ню Йорк, вила във Флорида, готви се в скоро време да се раздели с последната си кола. Тъй като няма нито жена, нито деца, той планира да завещае богатството си за благотворителност, основавайки специална фондация, а колекцията си от предмети на изкуството ще подари на музея в Берлин.

“Нямам къде да държа картините – нали нямам дом”, се усмихва Никълъс Берггрюен. “Всичко, което притежавам, е преходно, защото ние сме за малко на този свят. Вечно е само това, което правим. Това са истинските ценности”, казва той.

Берггрюен старателно избягва да се среща с журналисти. Понякога стига до смешни ситуации в това си желание. Преди няколко години холандско издание написа статия за него. Милиардерът прост изкупи целия тираж на списанието и ги унищожи.

Берггрюен не е единствен в благородния си стремеж. Страстта към филантропията и демонстративният отказ от материалните ценности могат да се нарекат тенденция сред съвременните милиардери. “Едни се замислят как ще ги помнят след смъртта им, други наистина искат да направят нещо и разбират, че ако не го направят сега, след това няма да имат време, сили или желание да направят нещо наистина нужно и струващо си”, смята изследователят Рас Алън Принс, който изучава феномена “отказ от имущество” сред милиардерите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...