Може ли изкуственият интелект да замени лекарите?

639
Може ли изкуственият интелект да замени лекарите?

© Pexels

От откриването до диагностицирането - дигитализацията до голяма степен се приема като новия подход към медицината.

Лекарите и пациентите приемат доста бързо дигиталните приложения и напредналите технологии, за да стигат до причината за някакво неразположение или болка.

Ще могат ли обаче технологиите и изкуственият интелект някога да заменят лекарите?


“Не смятам на този етап, че изкуственият интелект (AI) може да замени съществуващата в исторически план връзка между лекар и пациент,” казва дорктор Чун Юан Чанг, основател на IHDPay Group.

“По отношение на диагностичната помощ, това е различна категория. Бих казал, че в края на четвъртия ден пациентът иска възстановяване,” казва той пред CNBC.

Експерти обаче твърдят, че AI променя медицинската сфера.

“Преди използвахме рентген, за да засичаме рак на белите дробове. Проблемът е, че с рентген можеш да стигнеш до трети и или четвърти стадий,” казва Дай Инг, главен директор по иновациите в GE Healthcare в Китай.

“Сега с компютърния томограф можеш да видиш много подробно дробовете, а с AI да установиш къде е и колко е голямо образуванието. Много по-напреднали сме от преди”.

Диагностициранто на неразположения и заболявания се прави дистанционно в днешно време. Предоставящите здравни услуги са свързани посредством централизирани услуги, които могат да следят пациентите дистанционно.

Може ли обаче AI да замени посещението на лекар?

“В днешно време вграждаме телемедицина в нашите приложения, чрез която можеш да се консултираш с лекар от дома си, но не и при спешни случи,” казва Джей Верма, главен изпълнителен директор на застрахователната компания Cigna DIFC.

“Мисля, че AI и интернетът на нещата ще променят начина, по който ще предлагаме здравеопазване в бъдеще.”

Как да бъдете здрави – съвети от тибетски лекар Пет са задължителните правила за здравословен живот

Верма също така смята, че заедно с AI, блокчейн технологията ще улесни компаниите в сферата на здравеопазването, лекарите и пациентите при споделянето на медицинска документация и че много застрахователни компании вече обмислят интегрирането на блокчейн технологията в модерните си системи.

Измами и разходи

Докато компаниите в сектора на здравеопазването наливат милиони в машини с изкуствен интелект, блокчейн и други скъпи иновативни технологии, за да подобрят бъдещето на медицината, има опасения, че разходите за здравеопазване може да се повишат.

Експерти са на друго мнение.

“Смятам, че технологиите ще ни помогнат да оптимизираме дейността и да намалим оперативните си разходи,” казва Верма, посочвайки, че по-голяма част от разходите днес се свързват с ръчния труд. “AI ще автоматизира нещата, така че бъдещите системи ще помагат за намаляване на разходите.”

Съществуват обаче и опасения във връзка с измами и защита на лични данни при електронната обмяна на медицинска документация.

Верма, който работи за застрахователната компания Cigna, казва, че много хора злоупотребяват. “Изгубили сме много пари заради хора, които използват медицинската карта, за да достъпват здравни услуги за някой друг”.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg