Може ли въглеродният диоксид да носи печалби?

802
Може ли въглеродният диоксид да носи печалби?

© Pixabay

Учени от цял свят се събират в Германия, за да обсъдят възможностите за използване на въглеродните емисии, съобщава BBC. Целта им е да трансформират част от въглеродния диоксид, който затопля атмосферата на планетата, и да го превърнат в продукти, носещи полза на човечеството.

Според тях новите технологии няма как да решат изцяло проблема с климатичните промени, но със сигурност ще помогнат. Въглеродният двуокис вече намира приложение в редица индустрии, включително в производството на горива, полимери, торове, протеини и строителни материали.

Доскоро се смяташе, че компаниите, които генерират по-големи количесва парникови газове, ще бъдат принудени да ги улавят и складират под земята. Учените, цитирани от BBC, обаче са на мнение, че този процес е твърде скъп и неефективен.

Според тях по-доброто решение е въглеродният диоксид да се използва като суровина за производство.

"Нуждаем се от продукти, които подобряват качеството на живот. В същото време е наложително да намалим въглеродните емисии. Ако част от тези газове могат за бъдат използвани в производството, ще бъде още по-добре", смята Кейти Армстронг от Центъра за въглеродна утилизация към Шефийлдския университет.

Вече съществуват компании, които развиват бизнес модели с отрицателен въглероден отпечатък. Това означава, че те използват повече въглероден диоксид, отколкото генерират. BBC дава за пример три британски компании, които са успели да постигнат подобно съотношение.

Една от тях е базираната в Суиндън CCm Technologies, която произвежда селскостопански торове. Тя събира кравешки изпражнения и царевична биомаса, за да произвежда газ за отопление.

Остатъчният продукт се смесва с други биологични отпадъци, а ферментацията му се ускорява с допълнително впръскване на въглероден диоксид.

Компанията произвежда пелети за наторяване и вече има поръчки за износ в други държави.

Друг пример за бизнес с негативен въглероден отпечатък е фермата Strutt and Parker от град Съфълк. Тя използва иновативна технология за извличане на въглеродния диоксид от изпражненията на състезателните коне, които отглежда.

Получените газове се филтрират, като част от тях са с достатъчно чисти, за да бъдат използвани в хранителната индустрия. Компанията ги продава на местна бирена фабрика, която използва въглеродния диоксид в продукцията на бира, лимонада и други газирани напитки.

Carbon 8 Aggregates от Лийдс пък използва въглеродния диоксид за производство на строителни блокове. За целта тя събира нагара и пепелта от комините на местен инсинератор на биологични отпадъци и впоследствие ги смесва с вода и въглероден двуокис. В резултат на този процес се образуват здрави варовикови блокове, които се използват в строителството.

Бизнесът има и допълнителен положителен ефект върху околната среда, тъй като използва пепел и твърди частици, които в противен случай биха отишли директно в атмосферата.

Големият въпрос е каква част от въглеродните емисии на планетата могат да бъдат интегриране в подобни иновативни производства. Всяка година фабриките, автомобилите и жилищата на планетата генерират по 37 гигатона въглероден диоксид. Според учените, цитирани от BBC, в производството могат да бъдат утилизирани над 7 гигатона годишно.

Според Кейти Армстронг тази прогноза е твърде оптимистична, но въпреки това всеки тон вредни емисии, който може да бъде използван за нещо полезно, би помогнал за преодоляването на екологичните проблеми на планетата.     

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg