Можем ли да спасим планетата, изпращайки по-малко имейли?

2442
Можем ли да спасим планетата, изпращайки по-малко имейли?

© Pixabay

Електронните комуникации също генерират вредни емисии, а с ограничаването на кореспондецията по имейла всеки може да допринесе за снижаването на въглеродния отпечатък, пише BBC.

Много хора си представят интернет като един технологичен "облак", който съществува извън техния собствен хардуер. Истината обаче е, че всеки път, когато изпращате имейл, съобщение или каквото и да било друго, вие натоварвате цяла мрежа от устройства, които изразходват енергия.

Вашият домашен рутер изпраща сигнала до телекома, който доставя интернет услугата, а оттам той поема "пътшествието" си през различни дейта центрове, разположени по целия свят. Всички те използват електрическа енергия, която трябва да бъде произведена.


Едно.единствено писмо, разбира се, няма как да окаже сериозно въздействие върху околната среда. Но, според проучване на компанията за възобновяема енергия Ovo Energy, ако всеки британец започне да изпраща по един имейл по-малко на ден, страната може да спести над 16 000 тона въглеродни емисии на година.

Има обаче и учени, които смятат, че тези ефект е силно завишен, тъй като във въглеродния отпечатък на електонната поща се включва абсолютно цялата обслужваща инфраструктура - електричеството, захранващо лаптопа и рутера на изпращача, енергията, използвана от сървърите, и дори част от емисиите, които са генерирани при строителството на комуникационните центрове.

"В реалността обаче много от тези неща щяха да работят, дори и без да бъде изпратен въпросният мейл. В най-добрия случай спестените емисии едва ли надхвърлят 1 грам въглероден диоксид за всеки неизпратен имейл", смята проф. Крис Прийст от университета в Бристъл.

Според някои изследователи има други сегменти от интернет потреблението, които натоварват инфраструктурата много повече от имейлите - игрите, видео стриймингът и облачните сървъри за съхранение на данни.

Технологичните експерти обаче не са единодушни за методологията, по която би трябвало да се изчисляват вредните емисии, генерирани от тези дейности, както и за това кой би трябвало да поеме отговорността за тях.

Технологичните гиганти от ранга на Google твърдят, че поддържат въглеродна неутралност, субсидирайки различни "зелени" проекти, които компенсират емисиите, генерирани от основната им дейност.

Според проф. Прийст, когато става въпрос за високи технолотии, най-ефективният начин за ограничаване на вредния отпечатък, от гледна точка на потребителите, е да си купуват по-малко нови устройства и да ползват старите за по-дълго време.

Той обаче уточнява, че това пак няма да е съпоставимо като мащаб с отоплението, пътуванията и производството на хранителни продукти.

Неговият съвет е: ако смятате, че изпращането на имейл е наложително и ще бъде оценено от получателя, да не се колебаете да го изпратите. Но ако съобщението няма никаква или почти никаква информационна стойност, по-добре да си го спестите.

"Основният негатив на излишната комуникация не е свързан с въглеродните емисии, а със загубата на време", казва още той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg