Мрежата на VIVACOM работи без затруднения

1671
Мрежата на VIVACOM работи без затруднения

Няколко дни след обявяване на извънредно положение в цялата страна и преминаване на голям брой служители към модел на работа от вкъщи, а ученици и студенти към дистанционно обучение, в мрежата на VIVACOM отчитаме повишен трафик, но всички услуги работят безпроблемно.

Към 18.03.2020 г. данните показват:  

  • Мобилна мрежа, гласов трафик – изговорени 67.8 милиона минути за деня (увеличение с 34% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)


  • Мобилна мрежа, трафик на данни – използвани 309 TBytes за деня (увеличение с 13% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)

  • Фиксирана мрежа, гласов трафик – изговорени 5.1 милиона минути за деня (увеличение с 30% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)

  • Фиксирана мрежа, трафик на данни – използвани 3797 TBytes за деня (увеличение с 25% спрямо стандартна седмица от м. Февруари)

VIVACOM има пълна готовност да поеме увеличаващият се трафик и да обезпечи нарастващите нужди на хората от възможности за комуникация, както в мобилната мрежа, така и във фиксираната. Доброто представяне на мрежата и услугите дори в извънредна ситуация като настоящата се дължи на дългогодишната стратегия на компанията да инвестира значителна част от приходите си обратно в развитието на технологичната инфраструктура. Само за 2019 г. 20% от приходите на компанията бяха вложени в развитието на това направление, а за изминалите 10 години сме инвестирали близо 2 милиарда лева в подобряване на мрежата, продуктите и услугите си.

Освен на сериозния дял инвестиции, доброто представяне на мрежата се дължи и на правилното й планиране и изграждане, реализирано от техническите ни експерти със сериозен опит, знания и професионализъм в сферата на телекомуникациите.

В тази необичайна ситуация на ежедневно растящ трафик възможността за гъвкаво препланиране и увеличаване на капацитета, където е необходимо, е от съществена важност. Приетият на първо четене законопроект, с който се намалява административната тежест и сроковете за обновяване на мобилните станции, ще помогне значително да запазим качеството на услугите към населението в условията на повсеместна работа онлайн и следва да бъде окончателно гласуван възможно най-скоро

Модернизацията на мобилната мрежа на VIVACOM в последните години включваше въвеждане на технологията Single RAN. Чрез нея са оптимизирани всички сайтове на оператора, така че едно и също оборудване да поддържа 2G, 3G и 4G. Тази технология е по-ефективна, защото позволява динамично прехвърляне между наличните спектри в зависимост от конкретното потребление в момента, така че да осигури възможно най-качествена връзка на потребителите.

Друго важно предимство на VIVACOM е, че абсолютно цялата ни мрежа е GPS синхронизирана, т.е. всеки сайт за достъп има GPS и работи така, че всяка клетка работи синхронно с другите, за да може да осъществим динамично споделяне на спектъра. В допълнение, в градовете 75% от базовите ни станции са свързани с оптичната мрежа. Всичко това ни позволява да възможност за пренасочване на ресурсите между 2G, 3G и 4G в зависимост от натоварването на капацитетите.

Следвайки тази политика за правилно планиране и постоянни инвестиции, към края на 2019 г. успяхме да постигнем покритие на 4G мрежата от 97.58% на територията и 99.94% на населението. С нея даваме възможност на потребителите да използват скорости за мобилен интернет от 112 Mbps за download и 37,5 Mbps за upload. С още по-високи скорости се отличава 4.5G технологията, с която в края на 2019 г. покриваме 90.88% от населението на страната. Потребителите, намиращи се в нея, могат да свалят информация със скорост до 260 Mbps.

Високите резултати на представянето на цялата ни мобилната мрежа бяха обективно оценени от различни независими организации, като през 2019 г. получихме награди както за покритието, така и за скоростта й от международната компания Ookla. През месец август получихме отличието за „Мобилната мрежа с най-добро покритие в страната, след като VIVACOM отбелязва най-висок резултат в сравнение с тестовете в останалите мобилни мрежи, направени от потребители с приложението Speedtest® на Ookla в цялата страна. Анализът на събраните данни в различни точки на територията на България е извършен по методологията на Ookla, а данните са събирани за първите шест месеца на 2019 г. Показателят, по който мрежата ни се представя най добре – Coverage Score™, – е комплексен и обхваща както броя локации, в които даден оператор има покритие, така и качеството на самата мобилна услуга.

През месец ноември станаха ясни и резултатите от анализа на Ookla за скоростите на мобилните мрежи. Данните от Speedtest Inteligence® тестове, проведени на територията на България през третото тримесечие на 2019 г. за средна скорост на изтегляне (download), показаха, че сме водещи и по този показател. Така официално заслужихме отличието „Най-бързата мобилна мрежа с най-добро покритие в България“. През февруари 2020 г. VIVACOM затвърди позицията си на телекомът с най-бързата мобилна мрежа в България, след като постигна най-висока средна стойност за download на потребителски тестове, направени с приложението Speedtest® на Ookla през четвъртото тримесечие на 2019 г.

В условията на работа и обучение от вкъщи особено важно е наличието на фиксирана интернет връзка с високи скорости. През 2019 г. един от фокусите на компанията ни беше и развитието на широколентовия достъп до интернет. Изградихме оптична мрежа в два изцяло нови града – Разград и Хасково, и така броят на покритите домакинства в страната нарасна до над 1.2 милиона в 27 града. Завършихме и основната фаза на мащабния проект за развитие на мрежа по архитектурата FTTc (Fiber to the Curb), чрез която доставяме високоскоростен интернет и интерактивна телевизия на по-малки населени места. През годината добавихме 35 нови селища, с което те станаха над 150 в цялата страна или близо 470 000 домакинства.

В настоящата ситуация следим постоянно параметрите за трафик на глас и данни както в мобилната, така и във фиксираните ни мрежи и имаме пълна готовност за оптимизиране или отстраняване на технически затруднения, ако възникнат такива. Техническата поддръжка е осигурена без прекъсване, като експертите ни работят в обезопасена работна среда и оборудвани с необходимите лични предпазни средства.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg