Н. Дилков: Изкуственият интелект няма да е проблем за никого

1986
Н. Дилков:  Изкуственият интелект няма да е проблем за никого

Историята на интернет в България започна преди около 23 г., когато докарахме първия комерсиален интернет в тази част на света и беше страхотен успех от самото начало. За щастие, тук се създадоха условия за поощряване на този бизнес.

Много компании стартираха, както знаете в България има няколкостотин активно работещи интернет доставчици, и системно сме в топ пет на доклада " Състояние на интернет ” на Akamai. Това заяви Невен Дилков, основател на Нетера, по време на панел "techНологии на успеха", част от форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Това е стабилното положение на България и ние в тази индустрия работим то да се запазва и да продължава да е предпоставка за бизнес успех за всички.

Всичко, което четете за интернет и за растежа на данните, е вярно. Годишно капацитетите растат с между 30 и 50%. Все повече хора, бизнеси и устройства използват интернет. Тази тенденция продължава и няма да спре в никакво обозримо бъдеще, каза още Дилков.


Оказва се, че държавата неслучайно е създадена на кръстопът. Оттук минават трафиците за целия Близък изток и част от трафиците за бившите Съветски републики и за държавите зад тях. Това допълнително носи предимства на България като географско продължение и на българския бизнес, който се възползва и работи, за да предоставя цялата тази структура, заяви основателят на Нетера.

Използването на данни

Огромният обем на данни, който се генерира от всякакви устройва, приложения, потребители, бизнес и т.н., има различна специфика и нужда да пристига по-бързо до дестинацията си.

Голяма част от потребителите в съвременния свят са мобилни потребители, тоест използват и получават информация през мобилното си устройство. Това е една от причините да се поставя специален фокус върху преизползването и развиването на мобилните мрежи.

В ЕС има нов кодекс, който бе приет през декември 2018 г., в който специално внимание се отделя на това да се поощрява преизползването на съществуващите мобилни мрежи, посочи Дилков. Не създаването на нови, защото това са различни инвестиции, а преизползването им от все повече оператори.

Ние в Нетера сме участници в такъв консорциум от компании, който се казва Мобилни алтернативни комуникации, чиято цел е да създаде първия комерсиално работещ виртуален мобилен оператор в България, който се надяваме да пуснем тази година. Тоест все повече и повече субекти и бизнеси да могат да използват много по-ефективно тази мобилна инфраструктура.

От друга страна, тя трябва да може да доставя огромните количества данни, които има нужда да бъдат доставяни. Последната тенденция при дейта центровете, например, е те да се раздробяват на съвсем малки дейта центрове и да се поставят близо до базовите станции, до wifi хотспотовете. Така че тези потребители, които използват една точка на достъпь да могат да си обменят трафика директно и той да не ходи до някакви специални места, обясни експертът.

Паралелно вървят и тенденциите за подобряване на технологиите за пренос на данни. Ако при един подводен кабел между Европа и САЩ само преди няколко години технологията бе замръзнала на ниво от около терабит, в момента е в пъти повече и буквално от тази година започват да се слагат нови кабели, които да заместят множеството кабели, които съществуват в света.

Новите кабели са с многократно по-голям капацитет, по-ниска себестойност и поддръжка от съществуващите.

Първите кабели за далечни връзки през интернет започнаха да се слагат преди 25 г. Сега животът им изтича и тече една тиха революция на подменяне на базовата инфраструктура в цял свят, която носи глобалния интернет и това е един много интересен процес, каза Невен Дилков.

Изкуствения интелект

По отношение на начина, по който изкуственият интелек може да промени начина на живот на човека, Дилков заяви, че е важно да си даваме сметка, че това, което ние, хората, влагаме в дефиницията интелект, е нещо, което съществува и работи на съвсем различен принцип от начина, по който работят съвременните компютри и алгоритми.

Ако погледнем нещата по този начин, най-интелектуалният изкуствен интелект, който човечеството е създало до момента, е с по-малки възможности от тези на един червей, според Дилков. 

Той не създава никакъв проблем от гледна точка на конкуренция с човешкия интелект и в никакво обозримо бъдеще това не се очаква да се промени. Най-големият проблем в света не е какво ще стане с изкуствения интелект, а какво ще стане с естествения интелект, или по-скоро липсата му. Това е много по-голям проблем в света в момента, смята основателят на Нетера.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg