Н. Дилков: Изкуственият интелект няма да е проблем за никого

1487
Н. Дилков:  Изкуственият интелект няма да е проблем за никого

Историята на интернет в България започна преди около 23 г., когато докарахме първия комерсиален интернет в тази част на света и беше страхотен успех от самото начало. За щастие, тук се създадоха условия за поощряване на този бизнес.

Много компании стартираха, както знаете в България има няколкостотин активно работещи интернет доставчици, и системно сме в топ пет на доклада " Състояние на интернет ” на Akamai. Това заяви Невен Дилков, основател на Нетера, по време на панел "techНологии на успеха", част от форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Това е стабилното положение на България и ние в тази индустрия работим то да се запазва и да продължава да е предпоставка за бизнес успех за всички.

Всичко, което четете за интернет и за растежа на данните, е вярно. Годишно капацитетите растат с между 30 и 50%. Все повече хора, бизнеси и устройства използват интернет. Тази тенденция продължава и няма да спре в никакво обозримо бъдеще, каза още Дилков.

Оказва се, че държавата неслучайно е създадена на кръстопът. Оттук минават трафиците за целия Близък изток и част от трафиците за бившите Съветски републики и за държавите зад тях. Това допълнително носи предимства на България като географско продължение и на българския бизнес, който се възползва и работи, за да предоставя цялата тази структура, заяви основателят на Нетера.

Използването на данни

Огромният обем на данни, който се генерира от всякакви устройва, приложения, потребители, бизнес и т.н., има различна специфика и нужда да пристига по-бързо до дестинацията си.

Голяма част от потребителите в съвременния свят са мобилни потребители, тоест използват и получават информация през мобилното си устройство. Това е една от причините да се поставя специален фокус върху преизползването и развиването на мобилните мрежи.

В ЕС има нов кодекс, който бе приет през декември 2018 г., в който специално внимание се отделя на това да се поощрява преизползването на съществуващите мобилни мрежи, посочи Дилков. Не създаването на нови, защото това са различни инвестиции, а преизползването им от все повече оператори.

Ние в Нетера сме участници в такъв консорциум от компании, който се казва Мобилни алтернативни комуникации, чиято цел е да създаде първия комерсиално работещ виртуален мобилен оператор в България, който се надяваме да пуснем тази година. Тоест все повече и повече субекти и бизнеси да могат да използват много по-ефективно тази мобилна инфраструктура.

От друга страна, тя трябва да може да доставя огромните количества данни, които има нужда да бъдат доставяни. Последната тенденция при дейта центровете, например, е те да се раздробяват на съвсем малки дейта центрове и да се поставят близо до базовите станции, до wifi хотспотовете. Така че тези потребители, които използват една точка на достъпь да могат да си обменят трафика директно и той да не ходи до някакви специални места, обясни експертът.

Паралелно вървят и тенденциите за подобряване на технологиите за пренос на данни. Ако при един подводен кабел между Европа и САЩ само преди няколко години технологията бе замръзнала на ниво от около терабит, в момента е в пъти повече и буквално от тази година започват да се слагат нови кабели, които да заместят множеството кабели, които съществуват в света.

Новите кабели са с многократно по-голям капацитет, по-ниска себестойност и поддръжка от съществуващите.

Първите кабели за далечни връзки през интернет започнаха да се слагат преди 25 г. Сега животът им изтича и тече една тиха революция на подменяне на базовата инфраструктура в цял свят, която носи глобалния интернет и това е един много интересен процес, каза Невен Дилков.

Изкуствения интелект

По отношение на начина, по който изкуственият интелек може да промени начина на живот на човека, Дилков заяви, че е важно да си даваме сметка, че това, което ние, хората, влагаме в дефиницията интелект, е нещо, което съществува и работи на съвсем различен принцип от начина, по който работят съвременните компютри и алгоритми.

Ако погледнем нещата по този начин, най-интелектуалният изкуствен интелект, който човечеството е създало до момента, е с по-малки възможности от тези на един червей, според Дилков. 

Той не създава никакъв проблем от гледна точка на конкуренция с човешкия интелект и в никакво обозримо бъдеще това не се очаква да се промени. Най-големият проблем в света не е какво ще стане с изкуствения интелект, а какво ще стане с естествения интелект, или по-скоро липсата му. Това е много по-голям проблем в света в момента, смята основателят на Нетера.

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...