На полето: Британците десет пъти по-неефективни от европейците

9046
На полето: Британците десет пъти по-неефективни от европейците

Младите британци са десет пъти по-неефективни от своите източноевропейски колеги, когато става въпрос за работа в земеделието. До този извод стигат организаторите на телевизионен експеримент, продуциран от BBC, който има за цел да покаже как младежите се справят с тежкия труд на полето, пише Daily Mail. 
 
В предаването участват няколко души от град Плимът, на възраст от 18 до 23 години. Те са "наети" от компанията Southern England Farms Ltd., чиито собственик, Гревил Ричардс, твърди че при него работят около 500 души, почти всички от които са от Източна Европа. Както повечето британски фермери, и той е притеснен, че с наближаването на Brexit набирането на служители от Континента става все по-трудно. 
 
Ричардс е категоричен, че с радост би наемал и британски работници, стига да са съгласни с условията на работа. В конкретния случай става въпрос за берачи на зеле. На четвъртия час от експеримента обаче се оказва, че младите британци са набрали десет пъти по-малко количество от своите колеги от Източна Европа. На кадрите се вижда как някои от тях крещят в отчаяние, газейки из калните лехи и опитвайки се да постигнат заложената цел от 2000 чувала (което прави около 10 000 зелки). 
 
22-годишната Хети Бъроуз, възпитаник на Кеймбридж, разказва, че й се наложило да вземе принудителна почивка заради измръзване на ръцете. "Болеше ме много, но не се отказах. Миналата година участвах в два маратона! Щом съм постигнала това, защо да не мога да набера малко зеле?", казва още тя, цитирана от Daily Mail. 
 
23-годишната Дженифър Брънт, която иначе работи като специалист по продажбите, далеч не е толкова оптимистично настроена. "Това е много тежка работа, ръцете ми са твърде малки, измръзват бързо, а вече имам и хрема", оплаква се тя пред камерата на BBC. 18-годишният студент по музикална продукция Конър Стивънс е още по-откровен. Той признава, че най-вероятно фермата е загубила пари от неговата дейност. "Не успяхме да приберем голяма част от продукцията. Според мен донесохме повече загуби на хората, отколкото полза", признава той и добавя, че не би издържал два поредни дни на такова натоварване. 
 
Изданието разказва, че бригадата от британски доброволци се сблъсква с проблеми, още преди да е стъпила на полето, защото дамите отказват да приемат изискването да не слагат грим по време на работа. Мениджърът по условията на труда във фермата Афия Калпис ги съветва да да се явят на нивата без грим, тъй като влажното време ще го унищожи и той ще се разтече по лицата им. Повечето от тях обаче категорично не се съгласяват с подобно условие. Впоследствие те разбират, че измръзналите пръсти и физическото изтощение ще се окажат далеч по-сериозен проблем. 
 
Проучване показва, че непосредствено след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, повечето ферми от земеделския регион на Корнуол, Югозападна Англия, са изправени пред сериозни предизвикателства при намирането на работна ръка. В някои случай изискванията към кандидатите са свалени и покриват едва 65% от обичайните критерии за подобна дейност.   
 
"В момента наемаме основно българи и румънци. За работниците от Литва и Полша например вече не е изгодно да идват тук, заради промяната във валутния курс", разказва Гревил Ричардс. Той признава, че работата на полето е тежка и в повечето случай надницата се движи около минималната заплата, което не е атрактивна оферта за британците. Все пак, според организаторите на телевизиония експеримент, доброволците са се справили и са успели да постигнат заложените цели, макар й с цената на огромни трудности и много по-голям разход на време и енергия.   
  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...