НАСА обмисля да изгради кислороден тръбопровод на Луната

1603
НАСА обмисля да изгради кислороден тръбопровод на Луната

© Peter Curreri / NASA

НАСА обмисля дали да използва кислороден тръбопровод за ефективното транспортиране на кислород до различни локации около южния полюс на Луната за предстоящите си мисии Artemis, съобщава Interesting Engineering. 
 
Първоначално космическата агенция планира да транспортира кислород с помощта на луноходи, но след като Питър Кюрери, главен научен ръководител в Lunar Resources Inc., подробно описва проблемите пред подобна стратегия, плановете са променени.  
 
В скорошно изявление, публикувано на уебсайта на НАСА, Кюрери казва, че "настоящите финансирани усилия за извличане на кислород на място се състоят в това той да се бутилира в резервоари със сгъстен газ или да се втечнява и съхранява”.  
 
“И двата подхода изискват транспортиране на резервоарите до различни съоръжения, където да бъдат използвани. Процесът на пренасяне на този кислород с луноходи е по-енергоемък от процеса на извличане и се смята за най-скъпият аспект при получаването на кислород на Луната, като се има предвид голямото разстояние, на което ще се намира района за извличане на ресурсите от човешкото местообитание или инсталацията за втечняване", смята Кюрери. 
 
Той изпраща проектно предложение до програмата на НАСА Innovative Advanced Concepts (NIAC) и получава финансиране на стойност 175 000 долара за разработване на своята концепция за “кислородопровод”. От агенцията виждат в тази идея възможност да улеснят задачата на бъдещите екипажи на програмата Artemis. 
 
Предложеният от Lunar Resources Inc. лунен тръбопровод, официално наречен Lunar South Pole Oxygen Pipeline (LSPOP), ще се свърже с центъра за добив на лед, който НАСА планира да изгради на южния лунен полюс. Към този географски район на Луната апетити имат както НАСА, така и Китай и Русия, тъй като там има огромни количества лед и други ресурси точно под лунната повърхност. 
 
Този лед представлява важна част от плановете на НАСА за установяване на постоянно човешко присъствие на Луната, тъй като може да бъде извлечен и превърнат в питейна вода и кислород. А те могат да се използват както за дишане и пиене, така и за производство на ракетно гориво.
 
Както стана ясно, сегашната идея на НАСА е да съхранява лед в криогенни съдове под налягане и да го транспортира с лунни роувъри. Но той трябва да бъде доставен до район, разположен по-близо до екватора на Луната, тъй като лунните местообитания ще се нуждаят и от допълнителната слънчева светлина, която този район би им осигурил. 
 
В същото време концепцията на Кюрери за лунен тръбопровод би осигурила постоянен достъп до кислород за лунните заселници и би намалила драстично разходите за транспорт. Добрата новина е, че за разлика от тръбопроводите на Земята, теч от “кислородопровода” на Луната не би довел до замърсяване. 
 
Иначе, Lunar Resources Inc. ще тества няколко различни прототипа на лунни тръбопроводи. В изявлението си Кюрери пише: "Нашата начална концепция е за 5-километров тръбопровод за транспортиране на газообразен кислород от източник за производство - например площадка за добив на разтопен реголит чрез електролиза, до инсталация за съхранение/втечняване на кислород в близост до лунната база". 
 
Ако НАСА в крайна сметка даде зелена светлина на LSPOP за своите лунни мисии в рамките на проекта Artemis, той ще бъде произведен на сегменти на Луната, преди да бъде монтиран в пълната си дължина. Тръбопроводът вероятно ще бъде изграден от алуминий, който е в изобилие на лунния южен полюс. 
 
Други концепции, които се разглеждат в рамките на програмата NIAC на НАСА, включват създаването на хибриден самолет, наречен TitanAir, който би могъл да плава по моретата на луната на Сатурн Титан, за да събира проби.  


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg