Най-добрият любителски телескоп

6001
Най-добрият любителски телескоп

© unistellaroptics.com

Космосът е необятен и привлича интереса на мнозина. Как да не завидиш на астрономите...

Работатата им е да наблюдават далечни звезди, да преследват планети, много от които са разположени на невъобразими разстояния от нас – милиарди светлинни години.

Разбира се, зад тази романтична представа се крие тежък умствен труд, безчислени страници отчети, формули и данни. Но самата възможност да хвърлите поглед към пределите на родната планета си струва.

С появата на потребителските телескопи да изучават небето над главата ни могат не само сътрудниците на НАСА. Тези устройства притежават само малка част от възможностите на действително мощните телескопи. Въпреки това те предлагат прекрасно преживяване във вечерните часове на село или на балкона в града.

Какво ще се случи, ако един любителски телескоп бъде снабден с функциите на професионален? Този въпрос зададе компанията Unistellar, съвместно с американския институт SETI. Те предложиха в Kickstarter проекта eVscope. Той събра около 2 млн. долара.


Причината за този успех е логичен – eVscope е най-добрият телескоп за любители, който се предлага на достъпна цена.

Подобно на всички нови технологични устройства, той е способен да се свърже със смартфона. В този случай вашият телефон ще изпълнява ролята на интерактивна звездна карта.

Телескопът умее автоматично да разпознава участъците от небето и обектите на него – а цялата информация за видяното може да бъде получена на екрана на телефона.

Освен това Unistellar са разработили уникални алгоритми за обработка на светлинните сигнали. Поради това телескопът умее да улавя повече обекти и по-ясно.

14 места в Космоса, които бихме искали да посетимНякои от местата, които ще ви опишем, са страшни, има и други, за които никога не сте чували

Собствениците на eVscope имат възможността да помагат на учениците. За целта е предвиден т.нар. „Режим на кампанията“.

Ако специалист има нужда от определени данни от телескопа, а време и възможност за събирането им няма, може да получите съобщение на телефона си с координатите на обекта. Щом го изучите и съберете данни за него – те ще бъдат изпратени в ръцете на екипа на SETI.

Телескопът е портативен и може да го сложите, където поискате – защото се побира в раница. Капацитетът на вградената батерия стига за 10 часа работа.

Ще попитате ли за цената? Тя е само 1499 долара.

Процесът на производството на телескопа е дълъг. Първите клиенти ще получат устройството през ноември 2018 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg