Най-големите застрахователни компании у нас

3726
Най-големите застрахователни компании у нас

© Pixabay.com

Комисията за финансов надзор оповести данни за застрахователния пазар в страната към 30 септември. Ето и какво по-важно можем да отчетем от статистиката:

Общо застраховане

Пазарът по общо застраховане в страната отчита ръст от 8.58% на годишна база, като брутният премиен приход достига 1.3 млрд. лв.

Днес 10-те най-големи компании в сектора заемат дял от 89.8%, или иначе казано, близо 9 на всеки 10 лв., дадени от българите за застраховки, отиват към посочените по-долу компании.

Лидерството се държи за момента от Булстрад Виена Иншурънс Груп с пазарен дял от 12.3%, следвана от Лев Инс с 12.2 на сто и Армеец с 11%.

Над 10% от пазара държат още от ДЗИ Общо застраховане, докато Алианц България е с 9.6%.

Сред топ десет попадат още Евроинс, Дженерали застраховане, ОЗК Застраховане, Бул Инс и Далл Богг: Живот и здраве.

Най-популярните компании за сключването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ в момента са Лев Инс, Бул Инс и Евроинс, докато Каско сключваме най-често в Армеец, Булстрад Виена Иншурънс Груп и ДЗИ.

Лидери при третата най-популярна застраховка „Пожар и природни бедствия“ са Булстрад Виена Иншурънс Груп, Енергия и Алианц България.

Секторът на общо застраховане отчита печалба от 74 млн. лв. към 30 септември.

Животозастраховане

Петима са основните играчи на този пазар. Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп и Алианц България Живот държат респективно 21.7 и 21.1 на сто по данни към 30 септември, докато Уника е с дял от 17.4 на сто.

ДЗИ Животозастраховане се нарежда на четвъртата позиция с 11 на сто, а петото място е за ОББ – Метлайф с 9.9%.

Само преди дни стана ясно, че ДЗИ е придобило остатъчния дял от ОББ-Метлайф. След като сделката бъде одобрена от регулаторните органи в страната, лидерите в този бранш ще са Булстрад, Алианц и ДЗИ, които ще генерират около 2/3 от пазара.

Секторът отчита 26.8 млн. лв. печалба за първите 9 месеца на 2017 г. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...