НИМ откупи 4 сребърни и златни съкровища

1491
НИМ откупи 4 сребърни и златни съкровища

Националният исторически музей откупи три съкровища от сребърни и медни монети на цар Иван Страцимир (1371-1396), съобщиха от пресцентъра му.

Две от съкровищата са сребърни и са най-големите от всички откривани досега монетни съкровища на последният български средновековен владетел. Открити са случайно при изкопни работи за строежи и е предадено на НИМ веднага след намирането. Първото монетно съкровище от сребърни монети на цар Иван Страцимир се състои от общо 421 броя монети.

Съкровището произхожда от Видинско. Състои се от ранни сребърни аспри на Иван Страцимир, сечени през 60-те – 70-те години на ХІV в. Тези монети се отличават с по-големи ядра и съответно с по-високи тегла, както и с по-грижливата си изработка, изразяваща се в по-детайлно и внимателно гравирани изображения и надписи от по-късните емисии монети на Иван Страцимир. Укриването на съкровището в земята може да се отнесе към края на 70-те години на ХІV в.

Второто монетно съкровище от сребърни монети на цар Иван Страцимир се състои се от общо 905 броя монети. И това съкровище произхожда от Видинско. Състои се от екземпляри от късната фаза на сребърното монетосечене на Иван Страцимир (80-те - първата половина на 90-те години на ХІV в.). Тези монети се отличават с по-малки ядра и с по-ниски тегла, тъй като при тях тегловният стандарт е бил силно занижен, т.е. те имат инфлационен характер.

Укриването на това съкровище в земята станало най-вероятно през средата на 90-те години на ХІХ в., по времето на окончателното завладяване на Видинското царство от османските турци. Това съкровище (състоящо се от 905 монети) е едно от най-големите, известни до сега съкровища с късни сребърни монети на цар Иван Страцимир.

Третото съкровище се състои от 240 медни гроша отново на цар Иван Страцимир. В НИМ постъпи и четвърто монетно съкровище. То се състои от 62 сребърни монети на Аполония Понтика (дн. Созопол). Те са сечени в 470 – 410 г. пр. Хр. на лицевата страна на всяка монета е изобразена котва – герба на града, а на обратната Горгона Медуза.

Аполонийските монети са между най-изящните произведения на античното изкуство и са търсени от колекционерите по цял свят. Има сведения, че съкровището е било значително по-голямо. Тъй като и четирите монетни съкровища са предадени в законоустановения срок намерилите ги ще получат полагащото им се възнаграждение.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg