Нови възможности за зареждане на електромобили и търговия с енергия от АББ

4472
Нови възможности за зареждане на електромобили и търговия с енергия от АББ

© АББ

Технологията Vehicle-to-Grid (V2G) отключва енергията, съхранявана в акумулаторите на електрически превозни средства, така че домакинствата и автопарковете да могат да поддържат мрежата, когато натоварването достигне връх.

V2G предоставя на електрическите мрежи достъп до възобновяемата енергия, съхранявана в автомобилите, така че те да могат по-добре да балансират натоварванията и дисбалансите.

Начинът, по който V2G работи, позволява при скок на потреблението на енергия в мрежата напълно заредените електромобили да захранват запасената енергия обратно в мрежата.


Собствениците на електрически превозни средства начисляват на мрежата такса за услугата, като по този начин може да се насладят на възвръщаемост на инвестицията си, като същевременно определят разумни граници, за да имат гаранция, че винаги разполагат с необходимия заряд на батерията.

Интелигентните мрежи максимизират използването на възобновяеми енергийни източници и непрекъснато намаляват своите въглеродни емисии. С прогнозата, че броят на електромобилите по световните пътища ще нарасне до 559 милиона до 2040 г., V2G технологията се явява ключов компонент в стратегиите за справяне с изменението на климата.

Технологията прави интегрирането на възобновяемите енергийни източници по-ефективно, смекчава пречките в мрежата и минимизира нейната нестабилност.

Технологията има и трансформационен потенциал за енергийните пазари. V2G използва инвестициите на обществото в електрическа мобилност, за да направи енергията по-гъвкава и ефективна. Тя създава нови бизнес модели и допълнителни възможности за приходи, като споделя ключов, недостатъчно използван ресурс - батериите на електромобилите.

Използването на V2G е необходимо и непреодолимо в наши дни. За енергийните системи и операторите на по-големи автопаркове ползите са значителни и гарантират добри резултати. С двупосочното решение за зареждане на АББ интелигентните енергийни и беземисионни стратегии за мобилност стават още по-рентабилни.

Какви биват ползите от Vehicle-to-Grid?

V2G подпомага балансирането на мрежата и плавното интегриране на възобновяемите енергийни източници, което позволява на енергийните мрежи и системи да станат по-малко зависими от централите с изкопаеми горива. Технологията V2G помага на енергийните системи да постигнат целите си за устойчивост.

Тъй като се очаква V2G решенията да се превърнат в рентабилна функция за енергийните мрежи, те имат ясен стимул да насърчат потребителите да участват. Потребителите ще бъдат възнаградени, ако предоставят заряда на батерията си на енергийната система. Това ще доведе до възвръщаемост на общите разходи за притежание.

Собствениците на автопаркове могат да печелят с електромобилите си чрез връщане на енергията обратно в мрежата и намаляване на енергийните си разходи с помощта на по-активна консумацията на енергия. Ако съхранената енергия в батериите на електромобилите може да се използва в случай на прекъсване на електрозахранването, непрекъсната работа е гарантирана.

V2G помага за съхранението на възобновяема енергия и повторната ѝ консумация, когато настъпи правилният момент. С V2G моментните пикове на потребление на електроенергия в сградата могат да бъдат балансирани с помощта на електрически автомобили и не е необходимо да се консумира допълнителна енергия от мрежата.

Решението за двупосочно зареждане на АББ може да бъде изпробвано чрез новия модел DC зарядна станция Terra Nova bi-di Wallbox, която ще излезе на пазара през 2021 г.

Какво зарядно устройство може да използва битовият потребител към момента?

АББ разполага с изключително богато портфолио, обхващащо пазара на AC и DC зарядни устройства, които предлагат специално пригодени интелигентни и свързани решения за зареждане на всякакви места. Компанията предлага като решение зарядната станция Terra AC Wallbox, която беше пусната на пазара през 2020 г.

Подходяща за дома, офиса, търговски центрове и публични пространства, Terra AC Wallbox осигурява качество с висока стойност, гъвкавост, съобразена с нуждите на бъдещето и разширена безопасност и защита. Използвайки мрежова свързаност и интелигентни функционалности, Terra AC Wallbox е създадена, за да се адаптира да доставя най-оптимизираното зареждане днес и в бъдеще. Удобно зареждане в домашни условия, което се интегрира безпроблемно в ежедневието.

Terra AC wallbox е зарядното устройство с най-добро съотношение между цена и качество на пазара. 22-киловатовата Terra AC wallbox, както и цялото продуктово портфолио на АББ за зареждане на електромобили, е оценено и тествано в съответствие с най-високите стандарти за безопасност от независими, сертифицирани организации за безопасност.

Ако искате да научите повече за настоящите и бъдещите решения в областта на електрическата мобилност, заповядайте на отворен уебинар на компанията, който ще се проведе на 2 юни 2021. Ще бъде разгледана подробно темата за двупосочно зареждане с технологията Vehicle-to-Grid, ще научите повече за приложенията и ползите на зарядната станция за дома и офиса Terra AC Wallbox.

Регистрирайте се сега и научете повече за революционните технологии и за това как и вие можете да се докоснете до тях. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg