Опасен вирус превръща приложенията в шпиони

1337
Опасен вирус превръща приложенията в шпиони

© pixabay.com

Повечето вредоносни приложения, които проникват в нашите смартфони, идват от много места, не само от Google Play. Това е логично, тъй като Google работи активно върху установяването на мошеническите продукти, стремящи се да попаднат в каталога й.

Дори малка част от програмите в Google Play да нарушават изискванията за безопасност, да се сваля от онлайн магазина е къде-къде по-надеждно, отколкото от някъде другаде. Експерти от „Лаборатория Касперски“ доказаха, че невинаги това твърдение е вярно.

Оказва се, че потребителите на устройства с Android са заплашени от шпионската програма Triout.

Тя събира огромен масив от данни, стартирайки от запис на телефонните разговори, текстовите съобщения и тези в месинджърите до снимки от паметта на заразеното устройство, информация за придвижването на потребителя, да не говорим за потребителски имена и пароли …

Приложенията-шпиони за Android


За разлика от другите приложения-шпиони, Triout не се занимава с проследяване поотделно на потребителите. То кара другите програми да го правят вместо него. Превръща ги в зомбита.

Троянски кон на мига краде 1000 евро Вредоносната програма действа бързо и незабележимо

Triout заразява легитимно приложение, което използвате на смартфона си. След това приложението осъществява следенето и предава данните на Triout.

Като резултат програми, на които имате пълно доверие, се оказват работещи срещу вас. Такива може да бъдат дори фирмените приложения на Google.

По данни на „Лаборатория Касперски“ Triout основно заплашва потребителите от Израел и Близкия изток. Има известни случаи обаче на заразени устройства и в други региони на света.

Към това предразполага начинът на разпространение на приложенията, чиито линкове се разпращат основно посредством месинджъри под формата на обновления или други програмни разширения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg