Откриха 211 000 фалшифиви евромонети през 2007 г.

413
Откриха 211 000 фалшифиви евромонети през 2007 г.

През 2007 година в страните от Европейския съюз са открити 211 000 фалшифицирани евромонети с различна стойност.

Най-често се фалшифицира монетата от 2 евро. Това е най-високата стойност на еврото в монетна форма. 0т откритите фалшификати монетите от 2 евро са били 181 900 или 85 на сто от всичките ментета. Много по-малко са откритите фалшиви монети от 1 евро /16 200/ и от 0.50 евроцента /13 000/.

При обявяването на тези данни Европейската комисия посочва два положителни момента.

Първият е, че откритите фалшифицирани монети евро са много малко на брой, като се има предвид, че в Европейския съюз като цяло циркулират над 70 милиарда евромонети, както и че общата им стойност е пренебрежимо малка величина, сравнена със стойността на всички използвани евро.

Вторият е, че през годината са били разкрити две нелегални производства на евромонети - в Италия и в Испания. От тях са били иззети 90 000 евромонети на стойност 2 евро, които никога не са стигнали до използване.

Защитата на еврото в банкнотна или монетна форма е отговорност и на Европейската комисия, която си сътрудничи тясно в тази насока с Европейската централна банка, Европол, Интерпол и националните власти в страните от Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg