Петролен гигант има суперкомпютър с размерите на футболно игрище

3471
Петролен гигант има суперкомпютър с размерите на футболно игрище

© Eni

Големите технологии вече се използват сериозно и в големите петролни компании. Толкова големи, че новият суперкомпютър на италианската Eni SpA е с размерите на футболно игрище.

В мултимилионното състезание за разработване на най-мощните комютри в света италианската компаиня твърди, че вече излиза с едни гърди преди останалите. Новата й машина, която се намира близо до Милано, ще сканира за петролни и газови залежи дълбоко под земята, на разстояние хиляди километри.

“Това е сърцето на компанията, където съхраняваме най-чувствителните си данни и разработените от нас технологии,” посочва пред Bloomberg главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци.

Дните, в които техниците разчитаха на хартиени разпечатки на звукови вълни, изпратени под земята, за да откриват природни ресурси, вече са минало.

На фона на срива в цената на петрола, компаиите засилиха усилията си за увеличаване на ефективността чрез използването на технологии: BP Plc и Total SA също похарчиха сериозни суми за суперкомпютри в последните години. Инвестициите са големи, но са много по-малки от разходите за сондажи на места, където няма залежи, а и така се спестява време.

“Времето за анализране на евентуални нови залежи в днешно време, чрез използването на суперкомпютри, е сведено до седмици,” казва Джейсън Кени, анализатор в Banco Santander SA в Лондон. „Преди няколко години бяха необходими месеци, а преди десетилетие много, много месеци.”

Разходите за проектирането и създаването на суперкомпютър могат да варират от 50 млн. долара до 250 млн. долара, като всяка година се необхдоими още няколко милиона долара за работата му. Разработчиците се целят в ново поколение машини, които могат да увеличат разходите в бъдеще до 500 млн. долара на компютър.

От Eni са похарчили около 25 млн. долара за обновяването на ситемата си, казва Дексалци. Компютърът в момента може да обработва данни от дронове, използвани при проучвания и от сензори, прикрепени към работници, които се трудят в опасни условия.

Така наречената машина HPC4 е единственият недържавен и неиституционален компютър сред 10-те най-мощни в света, според уебсайта TOP 500.

Максималната скорост на изчисления на машината на Eni е 18.6 петафлопа. Компютър със скорост на изчисление 1 петафлоп може да прави 1 000 трилиона изчисления в секунда.

От BP обявиха през декември, че са удвоили скоростта на изчисленията на своя компютър до 9 петафлола, което се равнява на тази на около половин милион смартфона iPhones. През 2016 г. френската Total представи машината Pangea, чиято скорост е 6.7 петафлопа.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg