Петте технологични тенденции, които ще дефинират следващото десетилетие

4182
Петте технологични тенденции, които ще дефинират следващото десетилетие

© Pixabay

Човешкото съзнание не спира да се стреми към измислянето и изобретяването на все по-сложни, но пък полезни технологии и устройства.

В плод именно на това желание, днес почти няма хора, които да не притежават лаптопи, смартфони и телевизори в дома си.

Но ако тези джаджи можем да определим като такива за задоволяване ежедневните потребности на хората, то кацането на Луната, изкуственият интелект и иновативните медицински открития съвсем не са такива. 


Именно тези неща чертаят технологичния живот на бъдещето и това какво можем да очакваме от изобретателите през следващите десет, двадесет или петдесет години.

И въпреки че тази сфера е меко казано непредвидима, днес ще се опитаме да начертаем нейния път за следващото десетилетие.

Научната фантастика ни е донесла голям набор от различни идеи и концепции, които и до днес ни се струват невъзможни, но пък кой знае какво ни очаква в бъдеще?

Умен дом!

Управлението на всички уреди в дома ни изглеждаше абсолютно табу от разстояние само допреди няколко години. Но днес нещата са съвсем различни. Сега вече е по-лесно от всякога да контролирате случващото се у вас, дори когато сте на хиляди километри разстояние.

“Далеч от дома” е тенденция, която все повече се прокрадва в ежедневието на човек, като броят на хората, които проявяват интерес към нея, се увеличава. Именно това ни кара да вярваме, че през следващите десет години ще наблюдаваме истински бум на развитието на устройствата в тази насока.

И всичко това, благодарение на малки и практични джаджи, свързани с вашия мобилен телефон или със смарт часовника ви. Пример за дистанционното управление на уредите във вашия дом са смарт контактите, които ви позволят да осигурите постоянно “присъствие” у дома.

Вече няма причина да се чудите дали сте забравили печката включена или пък сте пропуснали да изключите ютията. Защото сега можете да го направите само с няколко клика на вашия телефон. Вещите у дома вече няма да са статични!

Нова ера в разплащането

До неотдавна плащането с карта си беше абсолютна новост в живота на съвременния човек. Сега вече не просто нямате нужда да приемате пари в кеш, но можете да го правите и посредством мобилен ПОС терминал, независимо къде се намирате.

С него можете да приемате картови плащания навсякъде и по всяко време, а батерията му издържа до 500 транзакции. Тази джаджа постави началото на един нов етап в сферата на разплащателните услуги. Оттук нататък можем да очакваме само още по-улеснени начини за плащане на различни стоки и услуги.

По-смарт от всякога!

Смарт аксесоарите (гривни и часовници) са абсолютно доказателство, че вече не е нужна голяма джаджа, за да притежавате всички функции, които искате, в своето ежедневие. Все повече хора залагат на тези едновременно стилни и “умни” аксесоари, които се превръщат в неизменна част от всеки техен ден.

Те се грижат както за задоволяване на технологичните нужди на човек, така и за неговото здраве, което все по-често е обект на внимание.

Светът на телефоните

Не можем, разбира се, да не споменем и смартфоните, чието развитие наистина ще остави отпечатък в историята на технологиите. Ако си спомните какви бяха
телефоните само допреди няколко години, то със сигурност ще отчетете огромния скок, който е направен.

А сега можете ли да си представите какви биха били те само след десетина години? Колко по-тънки и мултифункционални ще могат да ги направят изобретателите? Не знаем. Но със сигурност тяхната промяна ще надхвърли всичките ни очаквания и представи.

1, 2, 3… готови за снимка!

Камерите и фотоапаратите са друг вид устройства, които непрестанно се усъвършенстват. Това ни позволява смело да ги поставим в тази класация, като в идните десет години те със сигурност ще ни предложат още иновативни възможности.

Снимките и видеата, които тези устройства правят, са повече от перфектни, а качеството определено ни кара да се “пренесем” на мястото от кадъра. Големият набор от най-различни възможности на устройствата ви позволява да снимате през нощта, под вода, от високо и как ли още не.

И тук логично идва въпросът: “Какво е възможно още да измислят?” Предстои да видим.

Какво ще ни поднесе светът на технологиите няма как да знаем. Но дотогава ни остава възможността да се наслаждаваме на всичко, което вече имаме. Сдобийте се с нова практична джаджа, която със сигурност ще се отрази благоприятно на вашето ежедневие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg