Подводните интернет кабели може да помагат за засичане на земетресения

463
Подводните интернет кабели може да помагат за засичане на земетресения

© Unsplash.com

Интернет кабелите, които кръстосват морските дъна, може да бъдат използвани за засичането на земетресения и цунамита или за следене на това как климатичните промени влияят на океанските течения.

Тези телекомуникационни кабели може да бъдат използвани като гигантски масив от дълбоководни научни сензори, твърдят от британската Национална физическа лаборатория (NPL) и техни партньори.

Учени са тествали техниката с оптичен кабел, който свързва Великобритания и Канада.


Резултатите от проучването са публикувани в списание Science.

Тъй като инсталирането на постоянни сензори за следенето на океанското дъно е много скъпо, в световен мащаб има само няколко такива, казват учените.

"Водата заема 70% от земната повърхност, но всички сеизмични станции са на сушата, защото е прекалено трудно и скъпо да се инсталират постоянни сензори на морското дъно", казва пред BBC доктор Джузепе Мара от NPL.

Множеството оптични кабели обаче пренасят данни по морските и океанските дъна. Смята се, че по света има повече от 430 такива кабели, които се простират на разстояние от 1.3 млн. км.

Според доктор Мара вибрациите, налягането и температурните промени засягат, в много малка степен, скоростта на светлината, докато тя пътува през кабелите, което може да бъде засичано от изключително чувствителни инструменти.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Учените твърдят, че са засекли земетресения и "океански сигнали", като вълни и течения, използвайки дългата  5 860 км оптична връзка между Саутпорт, Ланкашир и Халифакс, Канада.

Учените са успели да използват участъци от кабела между ретранслаторни устройства, които помагат за усилване на сигнала, като отделни сензори.

"Ако приложим тази техника на голям брой кабели, бихме могли да трансформираме тази подводна инфраструктура в огромен масив от детектори на земетресения, океански течение и други неща“, казва доктор Мара.

"Разширяването на сеизмичната мрежа от сушата към водата ще подобри нашето разбиране за вътрешната структура на Земята и динамичното й поведение", допълва той.

Базираните на кабелите сензори биха могли да установяват "зоната на епицентъра" на земетресения по същия начин, по който базираните на сушата сеизмографи, твърдят учените.

Тази техника разкрива и други възможности, като следенето на дълбоководните течения за промени, причинени от глобалното затопляне.

Подводните хвърчила, които генерират електроенергияТе приличат на летателни апарати, но всъщност са приливни турбини, които генерират електроенергия от мощта на океана

Това също така е непроверена възможност за използването на кабели за следенето на това как климатичните промени влияят на температурите на морското дъно.

Технологичният гигант Google е участвал в проучването, както и Единбургският университет, Британската геоложка служба и Националният институт за метрологични изследвания на Италия.

Според Брайън Бапти от Британската геоложка служба проучването може да трансформира способността на учените за извършване на измервания върху огромни площи от земната повърхност, където досега бе много трудно да се използват конвенционални технологии.

"Това създава невероятна възможност за наблюдение отблизо на земетресения в океана, както и вълнуваща възможност за измерване на други природни феномени, като подводни вулканични изригвания и цунамита в бъдеще," казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg