Правителствената намеса на пазарите ще задълбочи енергийната криза

1661
Правителствената намеса на пазарите ще задълбочи енергийната криза

© Getty Images

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха в края на миналата година дългоочакваното споразумение за ограничаване на цените на газа до 180 евро за мегаватчас (MWh) след месеци на нестабилност, които оказаха натиск върху домакинствата и бизнеса.

Така те се опитаха да наложат контрол върху непокорните пазарни сили, които изпратиха цените до 340 евро/MWh през лятото. Високите нива от своя страна повлякоха след себе си и цените на тока до рекордните 1000 евро/MWh.

В крайна сметка сега Европа има достатъчно газ в хранилищата за зимата, благодарение на нарастващия внос на втечнен природен газ (LNG) чрез нови плаващи терминали за регазификация в Германия и Холандия.

„Въпреки че тази правителствена намеса създаде впечатлението, че енергийната криза, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, най-накрая е овладяна, това не е така. Горната граница на цената на газа беше определена от политиците на ЕС значително над ключовите цени на LNG и на газа на фючърсния пазар с доставка през зимата, който сега се търгува около 70 евро/MWh”, коментира Ади Имсирович, старши сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания и член на Центъра за енергийна икономика към Университета на Съри (SEEC) в статия за The Conversation.

Таванът на цените на петрола ще увеличи бюджетния дефицит на Русия Бюджетният дефицит на Русия може да бъде по-голям от планираните 2% от БВП през 2023 г., призна финансовият министър Антон Силуанов

Според автора това има значение, тъй като доставчиците често хеджират своя ценови риск на фючърсните пазари и ограничението ще въведе несигурност, тъй като тази операция за намаляване на риска може да не отразява реалните пазарни движения и може да доведе до по-голяма нестабилност на цените.


Повечето доставки на газ от САЩ, Западна Африка, Катар и дори Австралия се насочиха към Европа, където както търсенето, така и цените бяха по-високи. Старият континент може да е загубил около 70 милиарда кубически метра (bcm) руски газови доставки през 2022 г., но е привлякъл над 50 bcm допълнителен внос на LNG, посочва Имсирович.

Това показва как пазарите могат да решат един проблем. Следващата зима обаче евентуална перфектна буря от неблагоприятни метеорологични условия и възобновяване на търсенето на енергия в Китай може да доведе до по-високи и нестабилни цени за всички потребители на газ и енергия.

Ако този сценарий се случи, потребителите ще се тревожат не само за действията на Путин и екстремните метеорологични явления през 2023 г., но и за все по-настоятелните правителствени политики, причиняващи потенциален енергиен недостиг.

ЕС се споразумя за таван на газа. Скептиците го заклеймиха като „илюзия“Съгласно плана, който трябва да влезе в сила на 15 февруари и да продължи една година, търговията на газовите борси в Европа ще бъде ограничена до 180 евро за мегаватчас

По-добри решения за енергийна криза

С намесата си на пазарите политиците, които определят тези тавани, рискуват да повторят грешките, направени от САЩ по време на шоковете в цените на петрола през 70-те години на миналия век. Опитите за контролиране на увеличенията на разходите за енергия от Ричард Никсън – който се надяваше да бъде преизбран за президент на САЩ през 1972 г. – със замразяване на цените, обезсърчиха обичайното складиране на сезонни петролни продукти.Това доведе до недостиг и мизерия за американския народ.

С нарастващата държавна намеса на пазарите е възможно да възникне подобен недостиг в Европа, смята авторът, който е бил на ръководни позиции за компании като Texaco, Petraco и Gazprom в Лондон и Сингапур.

Субсидии, тавани на цените на дребно и данъчни облекчения се прилагат по целия свят, за да се предпазят потребителите от високите цени на енергията. Но те наистина подкрепят само богатите (които консумират непропорционално повече енергия) и стимулират използването на вредни изкопаеми горива. Това е лоша новина за иноваторите, които търсят по-добри и по-чисти начини за производство на енергия.

В опита си да защитят бизнеса и домакинствата, правителствата само насърчават  потреблението чрез по-ниските цени, удължавайки енергийната криза. Целевите парични преводи, насочени камо към нуждаещите се, биха били по-евтини и биха позволили на пазара да регулира разпределянето на енергията.

Перспективата за петрола

Пазарът на петрол ще бъде много различен през 2023 г. Санкциите на ЕС за руски петрол влязоха в сила на 5 декември 2022 г. за суровия петрол, и от 5 февруари 2023 г. – за петролните продукти.

Този план имаше шансове да навреди на режима на Путин, докато страните от ЕС, САЩ, Г-7 и Австралия не поставиха таван от 60 долара за барел. Санкциите стават излишни, след като те са над текущата цена на руския петрол.

Петролът е хомогенна стока, която се търгува главно чрез кораби и затова е практически невъзможно да бъде санкциониран в световен мащаб. Доставките извън ОПЕК са изобилни и нарастват, а страхът от рецесия и слабото китайско търсене стопираха покачването на цените прекалено бързо през последните месеци. Това означава, че краткосрочната перспектива е за по-ниски цени на петрола, с вероятно повишение по-късно през 2023 г., допуска експертът.

В Германия влезе в сила забраната за внос на руски нефт от тръбопроводиСега заместителите ще идват отчасти през пристанището в Рощок, отчасти през полското пристанище Гданск и от Казахстан

Дори могъщият глобален петролен пазар е засегнат от дългата ръка на правителствената политика. В допълнение към санкциите, администрацията на Байдън започна да освобождава петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ преди междинните избори миналия ноември.

Този ход целеше да запази ниски вътрешните цени на газа, но това допълнително предлагане също повлия върху задържането на ниските цени на международните пазари.

Тъй като цената на американския суров петрол падна до 80 долара за барел през декември,  администрацията започна отново да попълва резервите си. Това на практика превърна администрацията на САЩ в търговец и производител на петрол, което му дава власт да влияе на цените.

Можем да очакваме още една бурна година на енергийните пазари през 2023 г., но подобни действия на правителството и техните последствия може да се окажат най-големият фактор, движещ пазарите, обобщава авторът.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg