Предават на вторични суровини остатъците от завод "Добрич"

721
Предават на вторични суровини остатъците от завод

Непродадено имущество на завода за детски обувки "Добрич", към което купувачи не проявяват интерес, ще бъде предадено на фирма за вторични суровини да го унищожи. За решението, взето на последното общо събрание на кредиторите на "Добрич" - АД, обявено в несъстоятелност, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич днес.

Около 7 300 000 лева са събрани от продадено имущество и от отдаване под наем на помещения и машини, собственост на завода, от 2000 г., когато е открито производството по несъстоятелност, се посочва в отчета на синдика. Той е изплатил на кредиторите, сред които с големи вземания са УниКредит Булбанк и Агенцията за държавни вземания, над 4 353 000 лева.

Непогасените вземания надхвърлят 6 722 000 лева. Напълно са удовлетворени единствено вземанията на 874 работници и служители на бившата фирма за производство на детски обувки.

Синдикът е обявил през последните години 35 продажби и множество преки договаряния. Така са продадени търговската марка "Добрич", основната производствена база и фирменият магазин, почивната станция на завода в Балчик, цехове в Генерал Тошево и в селата Зърнево, Орляк, Карапелит, Воднянци, 20 транспортни средства, 1 540 машини и съоръжения, се изброява в отчета на синдика. Продадени са и над 75 000 чифта обувки, производствени материали и стопански инвентар.

В складовете все още залежават повече от 21 000 чифта обувки, произведени преди повече от 10 години, стопански инвентар и офис оборудване. Липсата на интерес от купувачи се обяснява с демодирания вид на стоката и недоброто състояние на оборудването.

Окръжният съд трябва да одобри окончателната сметка за разпределение на средствата от осребреното имущество, след което ще постанови решение за прекратяване на
производството по несъстоятелност на "Добрич" - АД, поясняват от пресслужбата.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg