14 изобретения, създадени от деца

32463
14 изобретения, създадени от деца

Американският общественик и изобретател Бенджамин Франклин е известен с редица нововъведения. Сре днеговите изобретения са са затворената фурна, медицинския катетър, гръмоотвода, а едва на 12 години той изобретява плавниците. Франклин не е единственият подобен пример. Редица вещи, с които си служим в ежедневието, са заслуга на деца и младежи:

Брайловата азбука


Изобретател: Луи Брайл на 15 години

През 1824 г. 15-годишният Луи Брайл създава шрифт, с който прави четенето достъпно за незрящи хора. Брайловата азбука се използва и до днес по целия свят. Самият Брайл ослепява след злополука в работилницата на баща си на тригодишна възраст. Първоначално той създава системата си на базата на военен шрифт, наричан нощен, и я използва за изписване на текст и музика, а по-късно добавя към нея и цифрите.

Моторни шейни

Изобретател: Жозеф-Арман Бомбардие на 15 години

Всичко започна в момента, когато баща на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарява на сина си очукан Ford T. За по-малко от седмица фордът е разглобен на части и превърнат в модел на моторна шейна. Жозеф-Арман Бомбардие основава компанията Bombardier – днес един от основните производители на самолети. Компанията запазва връзка с началото си и остава производител на моторни шейни и до наши дни.

Нов метод за диагностициране на рак

Изобретател: Джек Андрака на 15 години

15- годишният ученик Джек Андрака е създател на тест за диагностициране на рака на панкреаса, яйчниците и белите дробове в ранен стадий, който е много по-бърз и евтин от съществуващите аналози. Той започва да се интересува от методите за диагностика след смъртта на близък на семейството. Андрака се обръща към стотици учени с молба да му предоставят лабораторно помещение за опитите му, но получава един-единствен отговор от Анирбан Маитър, професор по патология, онкология и биомолекулярни технологии в университета „Джон Хопкинс“. В продължение на 7 месеца Арнака работи в лабораторията след училище и през почивните дни. Роденият през 1997 г. млад учен е удостоен за изобретението си с награда Intel International Science and Engineering Fair, премия „Гордън Мур“ и наградата на Ватикана „Джузепе Шиака“.

Батут

Изобретател: Джон Нисен на 16 години

За осемдесет години история батутът почти не се е изменил. Той остава във вида, в който е изобретен от гимназиста Джон Нисен. Разширили са се единствено приложенията му.

Предаването на електронно изображение

Изобретател: Фило Фарнсуорт на 15 години

Ще се изненадате колко дължи съвременната телевизия на един 15 годишен ученик, който се опитал да впечатли учителя си по химия с проект за електронно предаване на изображения на голямо разстояние. Неговото устройство става основата на кинескопа, който ще се появи по-късно. Фарнсуорт прави научни изобретения през целия си живот. Безумният учен, както го наричат, работи над система за управление на ракети, ядрен ситез и създава малък тероядрен реактор.

Вижте още: Осем изобретения, които никога не са се нуждаели от подобрения

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пламена
# 0
23:01 | 25 January 2014
Изключително интересна статия. За съжаление, изпълнена с правописни грешки ...
VASIL VASILEV
# 1
23:01 | 22 January 2014
EVALA NA TAKIVA MLADEJI........
ТЦ ТЦ ТЦ
# 2
19:01 | 21 January 2014
ябълков оцед, поне си четете статиите след като ги напишете :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg