Как да забогатеем? Съветите на пет възрастни милионери

46659
Как да забогатеем? Съветите на пет възрастни милионери

Можете да отделите две години и 100 000 долара за получаване на степен MBA в Харвард. Можете също така да се поучите от опита на възрастни и умни хора, които да допълнят вашите знания със своя житейски опит. Редакторът на Men's Heath Джо Кит пътува с круизния лайнер Crystal Serenity – един от най-разкошните в света, край бреговете на Бразилия. Цената на пътуването е от 40 000 долара до половин милион за луксозен мезонет. От само себе си се разбира, че такъв круиз могат да си позволят само хора, решили да се разорят, или такива, които са си осигурили стабилно финансово състояние. Редакторът решава да разпита някои от възрастните, богати хора на борда за техния път към богатството и споделя какво е научил:

Ролф Илсли: Съставете план, но не какво искате да направите, а кой искате да бъдете

След като служи в армията през Втората световна война, Илсли основава компания за разработка и производство на покрития за различни видове оптични лещи. Сега технологията Optical Coating Laboratory се използва за производство на спътници, компютърни монитори и телевизори с плосък екран.

Съветът на Илсли: Съставете план, но не какво искате да направите, а кой искате да бъдете.

„През 1960 г., когато бях на 38 години, ми предложиха 1 млн. долара за моята компания“„ разказва той. „По това време това бяха много пари и аз сериозно се замислих. Реших да съставя списък на това, което наистина ми е нужно: 1)когато стана на 80, искам да чувствам, че не съм изживял живота си напразно; 2) искам да съм с ума си, да не губя самоуважението и достойнството си, да не бъда самотен; 3)искам да съм в добро здраве; 4) искам да изпитвам приятно вълнение от това, с което се занимавам; 5) искам да имам свобода и душевно спокойствие; 6) да не мисля, че някой (или самата съдба) е несправедлив към мен; 7) искам да имам достатъчно пари за всичко изброено; 8) да преодолявам разочарованията; 9) да бъда уверен в себе си, но не и самолюбив; 10) да не натрупвам прекалено много недвижими имоти, които ще трябва да обслужвам; 11) сам да вземам решения и да планирам своето време. Така че парите не бяха самоцел. Отказах предложението и сега, когато съм на 91 г., с гордост мога да кажа, че постигнах всичко, което бях записал в списъка си“.

Защо това работи?
В какво всъщност се състои добрата работа? Тя създава чувство за пълноценно похарчено време, ценност и самоуважение“„ коментира Уорън Бенис, прфесор по мениджмънт в Университета в Южна Каролина- Да се състави такъв списък, е отлична идея, макар в нашия динамичен свят може би ще ви се наложи да го обновявате на няколко години“.

Вижте още:  12 мита за печеленето на пари

Майкъл Фохт: Нека за вас да работят правилните хора

Макар да няма висше образование, Майкъл Фолт достига позицията на президент и операционен директор на медицинската корпорация Tenet Healthcare. Под негово ръководство корпорацията увеличава болниците си от 35 до 114 в 16 щата. Сега Фолт се наслаждава да е душата на компанията по време на пътешествието си.

Съветът на Фолт: Нека за вас да работят правилните хора

„В една от моите болници началник на администрацията беше момче, което наричах Глухарчето, защото бе вечно рошав. Той хленчеше непрекъснато и това ме подлудяваше. Един ден взех и го уволних. Това се оказа грешка. Ако внимателно бях проучил неговата работа, щях да разбера, че въпреки всичко, той я върши безупречно. Съгласен съм, че в колежа бъдещите топ мениджъри получават добра теоретична база, но не всички умеят да работят с хора.

За мен именно в това се състои ключът за успеха: да разбереш задачата, да намериш сътрудници, които най-добре ще се справят с нея, и след това търпеливо да наблюдаваш как вървят нещата, отделяйки професионалните качества от личните“

Защо това работи?

Колкото повече се изкачвате в кариерната стълбица, толкова по-голяма роля за вашия успех ще играят други хора, защото не можете да вършите всичко сам, каза Делвс Бротън. Той разказва за проучване на Харвард сред бивши възпитаници. Пет години, след като са завършването им, те били запитани, ако можеха да се върнат в университета, какво още биха искали да научат. „Бих искал да знам как да разговарям с шофьори на камиони“, казва един от запитаните.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ивайло
# 0
17:05 | 6 May 2014
Страхотна статия, полезно е да се четат съвети за бизнеса от първа ръка. Повече такива !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg