Продажбите на електромобили ще пострадат по-слабо от обикновените

690
Продажбите на електромобили ще пострадат по-слабо от обикновените

© Pixabay

Продажбите на електрически автомобили в световен мащаб ще се понижат през 2020 г., но не толкова силно, колкото тези на конвенционалните превозни средства.

Това се посочва в прогноза на изследователската организация Bloomberg New Energy Finance.

Анализаторите на BloombergNEF очакват регистрациите на нови електромобили да регистрират понижение от 23% през 2020 г. в резултат на временното затваряне на поточните линии на водещите производители заради пандемията от COVID-19, както и заради свиването на потребителското доверие и на търсенето.

"Дългосрочната позитивна тенденция едва ли ще бъде нарушена, но в следващите две-три години се очакват известни сътресения на пазара", прогнозира Колин МакКеракър от BloombergNEF.


В анализа се посочва, че до 2040 г. електромобилите ще заемат дял от 31% от автопарка на планетата и 58% от всички продадени нови автомобили дотогава.

В същото време автомобилите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, постепенно ще губят пазарен дял, в сравнение с пика, достигнат през 2017 г.

Според експертите на BloombergNEF през 2020 г. ще бъдат продадени над 1.7 милиона нови електрически возила.

Електрификацията на транспорта, наложена от по-строгите изисквания за вредните емисии, пък се очаква да намали търсенето на петрол със 17.6 милиона барела дневно до 2040 г. За същия период потреблението на електроенергия се очаква да нарасне с 5.2%.

Колко електромобили пусна Tesla за 12 години? И това е само скромно

Анализите на експертите показват, че до 2040 г. светът ще се нуждае от около 290 милиона зарядни станции за електромобили.

Според BloombergNEF постепенно ще се увеличава и търсенето на автомобили, задвижвани от водородни горивни клетки.

Очаква се в следващите две десетилетия техният дял от общата глобална флотилия от товарни автомобили да достигне 3.9%, а делът им в пътническите автобуси от градския транспорт да се повиши до 6.5 на сто.

По-рано днес бяха публикувани данните за новорегистрираните автомобили в Европейския съюз, които показаха спад от над 76% през април.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg