Прогноза за България: 14% инфлация за 2022, 8 на сто за 2023 и 5% за 2024 г

2658
Прогноза за България: 14% инфлация за 2022, 8 на сто за 2023 и 5% за 2024 г

© Pixabay

Войната в Украйна отчетливо оказва негативно влияние върху икономиките на 23-те страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, но засега ефектът е различен в отделните държави от региона.

Това се посочва в летните прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), публикувани на сайта му.

Макар че растежът като цяло ще бъде по-слаб от очакваното преди инвазията на Русия в Украйна, по-голямата част от региона ще избегне рецесия тази година.


Единадесетте страни от региона, които са членки на ЕС, ще продължат да бъдат сред най-устойчивите. Въпреки високата инфлация, енергийната криза, проблемите с веригите за достави и забавящата се динамика в промишлеността, те би трябвало да успеят от постигнат растеж от средно 3.3 на сто тази година.

Основният стълб на икономиката е частното потребление, докато износът отслабва, посочва БТА.

За България виенският институт прогнозира икономически растеж от 2.5 на сто за 2022 г., който да се ускори до 3.7 на сто през 2023 г. и леко да отстъпи до 3.5 на сто през 2024 г. Инфлацията на потребителските цени в страната ни се очаква да достигне 14 на сто тази година, след което да отслабне до 8 на сто догодина и 5 на сто през 2024 г.

Безработицата остава сравнително стабилна на ниво 4.8 на сто през 2022 г. и съответно 4.5 на сто и 4 на сто през следващите две години, прогнозират експертите. 

Шринкфлация - що е то?Да ви е правило впечатление, че в някои заведения салатите, порциите и десертите започват да се смаляват, но цените като цяло се запазват?

Шестте държави от Западните Балкани и Турция ще отбележат сходен темп - от съответно 2.9 на сто и 2.7 на сто, което и в двата случая е слабо представяне спрямо миналата година.

Ситуацията е различна в Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Сривът е особено явен в Украйна, която се очаква да загуби над една трета от икономическия си продукт тази година. Русия, за чиито брутен вътрешен продукт се очаква да се свие със 7 на сто, засега се справя по-добре от очакваното в пролетните прогнози, посочват експертите на института.

През пролетта очакванията бяха за свиване на руската икономика с 9 на сто.

В Беларус последиците от западните санкции заради подкрепата на страната за руската инвазия се проявяват и се прогнозира свиване на националната икономика с 4.5 на сто. За Молдова прогнозите сочат спад от 1 на сто. 

Анализът на института обхваща 23 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа -  Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg