100-метров водовъртеж нанесе щети на една от най-красивите ни пещери

961
100-метров водовъртеж нанесе щети на една от най-красивите ни пещери

© Pixabay

100-метров водовъртеж, който се е образувал при сифона на пещерата Дяволското гърло, е разрушил осветлението и пътеките и е повредил стълби и парапети вътре в пещерата.

Причината е в голямото количество вода, която е влязла към сифона. Той не е могъл да я поеме и тя е запълнила пространството.

"В него има много дървета и камъни, които трябва да бъдат изнесени на ръка. Нужно е да се прегледа и да се смени цялата електрическа инсталация", каза председателят на стопанина на пещерата ТД "Орфей-1970“ Мичо Солаков за вестник Стандарт.


Прилепите в пещерата обаче са оцелели. Намерили са топъл и сух тунел в подземието и са се настанили, докато премине бедствието.

"Пещерата е затворена за туристи. Дори времето да е благоприятно, ще са необходими поне 10 дни и много хора да се разчисти залата. В момента обаче няма достъп до самото село Триград, пътят е разрушен", добави Солаков.

Туристическите проекти на около час път от СофияДревни църкви, скален водопад и най-големият въжен мост в страната привличат туристи в Западна България

Пещерата е на 1.5 км преди село Триград, в Триградското ждрело. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала. В Дяволското гърло зимуват колонии от над 35 000 прилеп​а от видовете пещерен дългокрил и дългопръст нощник, включени в Световния червен списък.

Останалите два вида, обитаващи Дяволското гърло - големият и малкият подковонос, са сред приоритетните за опазване за цяла Европа. Дяволското гърло попада в числото на най-значимите прилепни убежища в България.

След проливните дъждове в региона има много щети, а община Девин обяви бедствено положение. Пороите бяха последвани от обилен сняг.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg