Драконовото око - езерото, преплело природна красота и легенди

1659
Драконовото око - езерото, преплело природна красота и легенди

© instagram.com/planet_online

Ходи ли ви се в Далмация?

Предлагаме ви да отидете на точно определено място - в Рогозница. Там може да посетите един необичаен феномен - езерото Драконово око.

То се намира недалеч от едно от най-красивите яхтени пристанища на Адриатика - Frape. Дълбоко е около 15 метра и е солено. В историята му са преплетени легенди за дракони, герои от гръцката митология и на места дори извънземни.
 Легендите за езерото на дракона

Местните може да ви разкажат няколко легенди, свързани с красивото езеро. Една от тях е за дракона Мурина. Той бил незаконен син на боговете Хера и Посейдон. Управлявал близкия остров Вели Смоквица и защитавал жителите на континента. Тази закрила обаче била на цената на най-красивото момиче, което той убивал още в първата брачна нощ, пише Adriatic.
 


Един ден Аристолес, вкук на аргонавт, се влюбва в бъдещата невеста на на дракона. Той го предизвиква на дуел и го ранява смъртоносно. В последние мигове от живота си драконът изважда очите си и хвърля едното зад остров Млет. Другото пада в краката му и разтопява камъка. В образуваната котловина се появява езерото Драконово око.

Седем впечатляващи водопада, които се срещат с моретоВодопадите никога не пропускат да привлекат вниманието на любителите на природата, както и морето със своите вълни и зашеметяващи плажове. Следователно местата, на които водопадите се срещат с морето, се превръщат в истински магнити за туристите

От историята на влюбената двойка пък тръгва друга легенда. Вярва се, че ако се къпете в езерото, ще се радвате на семейно щастие и любов цял живот.

Друга легенда разказва за произхода на езерото и в нея участие имат извънземните. Преди време на това място се е разбил космически кораб. На всеки тридесет години извънземните от кораба изпращат сигнали, опитвайки се да се свържат със своята планета. Това е причината, поради която езерото да кипи и да загиват много животински и растителни видове.

Природният феномен Драконово око

Разбира се, произходът на езерото има и ясно научно обяснение. То се е образувало при срутването на пещера. След последната ледникова епоха пещерата се е напълнила с морска вода и така е възникнало езерото.

Интересен факт е, че на повърхността водата е синя и зелена, а в централната част на водоема е зелена и жълта.
 Тъй като в долните части на езерото няма кислород, там има доста сероводород, който прави водата розова.

Колкото до кипенето на езерото, то е резултат от отсъствието на кислород в долните слоеве. Това е и причината за случаите на умрели водни обитатели. Такива се регистрират няколко пъти през последните години.

 

 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg