Древни градове, изгубени през вековете

4388
Древни градове, изгубени през вековете

© Pixabay/Instagram

През историята на човешката цивилизация хиляди градове са се издигали и са падали, а за някои дори няма много доказателства, че са съществували. Други обаче са оставили повече следи.

Причините, поради които цивилизациите изчезват завинаги, се основават на климатични промени, войни и природни бедствия. Градовете са привидно изгубени във времето, докато не бъдат открити артефакти, които да ги върнат към живот.

Запознаването с тези древни цивилизации и хората, които са ги населявали, е наистина очарователно, посочва World Atlas и представя пет от тях:


Петра

Този древен град в Южна Йордания е столица на Набатейското царство, процъфтявало от 4 век пр. в. е. до 106 г. сл. н. е. Петра е важен търговски кръстопът на продаващите и купуващите подправки и коприна, като в града се срещат търговци от Рим, Гърция, Египет, Индия и Китай.

Големият град е построен отстрани на каньона Вади Муса в южната част на Йордания, издълбан в скали от пясъчник. Той има сложно проектирана система за управление на водите, изградена с керамични тръбопроводни канали, която е невероятен пример за хидротехника.

Петра е анексирана от Рим през 106 г., а търговските пътища скоро се изместват, променяйки съдбата й завинаги. Стотици години по-късно земетресения увреждат водната система на града и той е изоставен. Открит е отново през 1912 г. от Йохан Лудвиг Буркхард.

Мачу Пикчу

Преоткрит през 1911 г., Мачу Пикчу тъне в забвение в продължение на много векове над долината Урубамба в Перу. Наричан още „Изгубеният град на инките“, той не може да се види отдолу, тъй като е на върха на планина и е заобиколен от селскостопански тераси.

Каменните му блокове са съединени без хоросан. В разцвета си градът е един от най-важните културни, политически и религиозни центрове на империята на инките. Той е разделен на две части и разполага с древен храм на Слънцето. Мачу Пикчу е определен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Помпей

Разказват се невероятни истории за трагедията на Помпей, случила се на 24 август през 79 г. сл. Хр. Това е денят, в който изригва вулканът Везувий, а обитателите на града не са подготвени за бедствието. Целият Помпей бързо се покрива с пепел и пръст, като се смята, че загиват от 2000 до 16 000 души.

Забележително е, че изригването запазва града в състоянието, в което се намира, когато лавата се излива от вулкана върху постройките и хората. Всичко сякаш е замръзнало във времето.

Всички оцелели бягат, а Помпей скоро е забравен. Мястото е разкопано през 18 век, а намерените доказателства предоставят много подробности за ежедневието в този древен италиански град.

Туристка върна откраднати артефакти от Помпей, били прокълнатиКанадската туристка откраднала предметите при посещение през 2005 г., но сега твърди, че те донесли единствено лош късмет на нея и на семейството й

Теотиуакан

Древен Египет е известен със своите спиращи дъха пирамиди, но град Теотиуакан със сигурност не му отстъпва. Той се намира в близост до Мексико Сити и се смята, че е бил заселен около 400 г. пр. н. е. до 400 г. сл. н. е.

Това е най-влиятелният и мощен град в региона. Истинското съкровище на Теотиуакан са неговите масивни стъпаловидни пирамиди, като тук има и древни храмове, дворци, площади и жилищни комплекси.

Голяма част от историята на града все още е загадка, но някои смятат, че упадъкът му идва в резултат на променящите се климатични условия, като например дългосрочни суши.

Ктезифон

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALIPH (@aliph_foundation)

Някои от най-ранните цивилизации в света са разположени в Древна Месопотамия, намираща се в Западна Азия. Днес този регион заема части от Сирия, Кувейт, Ирак и Турция. През 6 век един от най-големите му градове е Ктезифон, който се намира в близост до Багдад.

Той е завладян от Рим, а след това и от Византийската империя. През 637 г. сл. н. е. е превзет от мюсюлманите по време на ислямското нашествие в Персия. От Ктезифон е останало малко, освен qāq Kisrā.

Тази голяма сводеста зала се смята за бивш дворец на крал, а мнозина вярват, че древният град е вдъхновението за град Исбанир, споменат в Приказки от хиляда и една нощ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg